Psykologiforbundet

44930602_191163651799352_4576881832548630528_n (1)Hei alle sammen!

Vi er Geir og Sondre, og vi startet på psykologistudiet i 2015. For tiden sitter Geir i det nasjonale styret til Psykologiforbundet, mens Sondre sitter i lokallaget i Oslo. Vi tenkte vi skulle fortelle litt om Psykologiforbundet, jobben vi gjør, hvorfor denne jobben er viktig, og hvordan den kan være aktuell for deg som psykologistudent.

Det kan være både vanskelig og forvirrende å skille mellom Psykologiforbundet og SPU. Det er mange likheter, men kort oppsummert så ligger hovedforskjellen i at førstnevnte er en nasjonal breddeorganisasjon. Med oppstart i 1994, og en økende medlemsmasse, er Psykologiforbundet den eneste norske faglige foreningen som samler alle med en høyere utdanning innen psykologi. Det vil si at vi er en organisasjon for alle med bachelor, master, profesjon, eller Ph.D. Vi tar også imot støttemedlemmer med en interesse for faget.

Vi har lokallag i Oslo, Tromsø, Trondheim og Lillehammer. Vi har også et lokallag i Budapest, samt medlemmer som studerer i en rekke land, deriblant Danmark, England, Tyskland, Polen, Spania m.m..

Når man orienterer seg i hvordan psykologiutdannede er organisert i Norge, kan det fremstå noe paradoksalt at man ser en inngruppe – utgruppe mentalitet som hadde fått Tajfel til å snu seg i graven. Psykologiforbundet forsøker å snu denne trenden. Vårt mål er å samle de ulike psykologiske disiplinene i ett forbund – med en felles fagidentitet, noe vi anser for å være styrkende for norsk psykologi sin posisjon både nasjonalt og internasjonalt.

Psykologi har sin tilhørighet sammen med de øvrige samfunnsfag, og har nyt stor suksess i klinisk kontekst. At andre aspekter av psykologien nå stadig anvendes i flere sammenhenger er et bevis på at samfunnet finner nytten i psykologisk kunnskap, noe som øker etterspørselen etter nettopp denne kunnskapen. En slik økning gagner både individ, organisasjon, og samfunn. Å ha en organisasjon som kan fasilitere dette arbeidet vil styrke faget i denne veksten, og det er denne rollen Psykologiforbundet fyller.

Der hvor veien fra utdanning til praktisering som klinisk psykolog har blitt trygt tråkket opp, tråkkes det stadig nye spor utenfor denne stien. Vi ønsker å gjøre denne veien tryggere for de som ferdes, og at de skal møte samme de samme vilkårene og grad av respekt – uavhengig om de er spesialisert innen organisasjonspsykologi, klinisk psykologi, helsepsykologi, eller andre grener av faget. Vi er opptatt av medlemmenes karrieremuligheter, og likestiller dem. Det vil si at rettighetene og karrieremulighetene til en bachelorstudent er like viktige for oss som mulighetene en master og profesjonsstudent har. Dette jobber vi med, blant annet gjennom karriereundersøkelser.

Psykologiforbundet har en medlemsordning, og medlemskontingenten kommer utelukkende medlemmene til gode, da disse midlene benyttes for å tilby faglig relevante arrangementer. Arbeidet som gjøres er frivillig, og vi er avhengige av ildsjeler som ønsker å jobbe for en felles faglig fremtid. Kontingenten koster 300,- i året for studenter, og gir flere medlemsfordeler. Du får ta del i et bredt faglig nettverk, reduserte priser på Psykologiforbundets arrangementer og kurs, og ikke minst ett års medlemskap for tidsskriftet APS (Association for Psychological Science) til en verdi av 1600,-.

Behovet for en organisasjon som ser til interessene for fagpsykologien er ikke bare idealistisk, men også realpolitisk. Som aspiranter og praktikanter av fagpsykologien har man tradisjonelt ikke hatt et forbund som utelukkende fremmer psykologifaget. Dette sikrer Psykologiforbundet, samtidig som forbundet bidrar til å skape et fellesskap mellom fagdisiplinene – noe som styrker vårt talerør i samfunnet. Vi håper at du som student engasjerer deg i disse sakene, og melder deg inn! Slik kan vi fortsette arbeidet med å styrke og samle det psykologiske fagfeltet, og jobbe for en felles fagidentitet i Norge.

Sammen står vi sterke.last ned

Skulle dere ha noen spørsmål om psykologiforbundet eller lure på noe annet, ikke nøl med å kontakte oss på mail.

Sondre: sondretorgrimsen@gmail.com
Geir: geir.m.hus@gmail.com
Psykologiforbundet: post@psyfo.no
Hjemmeside: psyfo.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s