Hei! Mitt navn er Erik Bechensteen. Jeg fullførte bachelor i psykologi i Lillehammer våren 2018, og nå studerer jeg klinisk psykologi ved Aarhus Universitet (AU). Jeg, sammen med over 30 andre fra Lillehammer, studerer det første semesteret på mastergraden. Grunnen til at jeg valgt å studere i Århus var fordi det gir mulighet for å bli klinisk psykolog i Norge etter fullført utdanning (og 2 år med veiledning). Samtidig er det en opplevelse å dra til utlandet, og gøy å prøve noe nytt. Danmark er ikke veldig annerledes fra Norge, men det er allikevel spennende, utfordrende, og til tider frustrerende.
På universitetet studerer vi sammen med de danske masterstudentene, og er et kull på over 200 studenter, så alle forelesninger og seminarer foregår på dansk. Dette semesteret består av fire fag: et om klinisk psykologi, og tre fag om metode. Alle fagene retter seg mot hvordan vi kan anvende kunnskapen praktisk, noe som gjør at det meste føles relevant og nyttig å lese. I metodefagene har vi seminarer som vi kan velge utifra hva vi selv vil lære. Jeg har dette semesteret valgt seminarer om utførelsen av forskningsprosjekt, å utføre nevropsykologiske tester på barn og unge, og psykisk førstehjelp.
I forskningsprosjektet skal man finne en idé til noe man kunne ha forsket på, og sette opp en plan for hvordan man ville gjennomført dette, med teori, budsjett og timeplan.
Seminaret om nevropsykologiske tester lærer oss om hvordan velge og utføre forskjellige tester på barn og unge, bl.a. intelligens- og eksekutive funksjonstester.
Psykisk førstehjelp vil lære oss å gi god og rask psykisk hjelp i akutte situasjoner som en intervensjonsmetode for å forebygge PTSD. Det finnes en mange andre seminarer å velge mellom, bl. a. praktisk terapi, barneklinisk metode, schizofreni testing, og personlighetstesting, for å nevne noen få. Friheten til å selv velge hva man synes er spennende og vil fordype oss i gjør at jeg gleder seg til å møte opp til seminarene og lese pensum!
Selv om alle metodefagene har obligatoriske oppmøter er ikke skolearbeidet overveldende. Alle eksamener er av typen hjemmeeksamen, hvor innleveringsfristen er alt fra en uke til halvannen måned, og tre av fire fag er bestått/ikke bestått. Videre vil jeg si at det man lærer i metodefagene på INN gjør at man er veldig godt forberedt til metodefagene i AU. Alt dette, kombinert med ingen karakterpress og en følelse av utenlandsferie, gjør at studiehverdagen ikke føles så stressende.
Å flytte til Danmark kan være en stressende prosess ettersom det er mye praktisk å ordne, som leilighet, personnummer, internett, osv. I tillegg er det litt vanskeligere å lære seg dansk enn det man forestiller seg. Man finner fort ut at 4 sesonger med Broen og sketsjen fra Ut i Vår Hage ikke gjør deg så forberedt som man skulle ønsket. Men, når det meste har kommet i orden er Århus en fantastisk by å bo i. Det er alltid noe som skjer, enten det er konserter, loppemarkeder, turneringer, eller bare feiring over at juleølen har kommet til butikkene (ja, de feirer faktisk det)! Det finnes mange foreninger og grupper for studenter, både for det sosiale, for sport, eller for kunst og skuespill. Hvis man vil er det alltid noe å gjøre i Århus.
Dette er bare en kort introduksjon til studielivet i Århus, så hvis noen har noen spørsmål så er det bare å skrive til meg på erikbenjaminbech@gmail.com.
Erik Bechensteen
Tilbaketråkk: Klinisk master i Aarhus | Students' Psychology Union
Tilbaketråkk: Elias om klinisk master i Aarhus | Students' Psychology Union