7 tips til å takle stress i eksamensperioden

Av Carolien Konijnenberg, førsteamanuensis ved Høyskolen i Innlandet, institutt for psykologi. Foreleser i biologisk psykologi på vårsemesteret i andre klasse.

Eksamensperioden er full i gang og stressnivået øker. Her er mine tips på hvordan man kan komme seg gjennom eksamensperiode uten å bli stresset av alt som kreves. Noe tips er seriøse, andre mindre seriøse, men alle er selvfølgelig støttet av empiri (med referanser i APA stil (edit: mangler innrykk i kildeliste, fikk ikke lagt det inn på nettsiden)).

image

1. Unngå andre stressete mennesker
Akkurat som influensa, så ‘smitter’ humør seg blant mennesker. Dette kalles ‘group emotional contagion’ og skjer ofte ubevisst. Spesielt negative stemninger spres lett. Prøv derfor å unngå andre mennesker som er stresset. Effekten funker også andre veien, så ved å være sammen med positive mennesker kan du senke ditt stressnivå (Barsade, 2002).

2. Ikke drikk energidrikker
Selv om det har blitt svært populær så er det ikke lurt å drikke energidrikker i eksamensperioden. Det har nemlig blitt funnet en positiv sammenheng mellom antall energidrikker studenter drikker og opplevd stressnivå. Hvis du trodde at det har en positiv effekt på eksamensresultatet, må du tro om igjen. Sammen studie fant nemlig at deltakeres energidrikkforbruk hadde en negativt sammenheng med akademisk prestasjon (Pettit & DeBarr, 2011).

3. Få deg et kjæledyr
Å ha et kjæledyr gir mange helsefordelene. Ikke bare har kjæledyreiere lavere blodtrykk og lavere fettinnhold i blodet, de er også mindre stresset som har blitt kalt ‘The pet effect’ (Aarnio, Winter, Kujala, & Kaprio, 1997). I en laboratorium undersøkelse hvor folk først ble stresset for så å bli spurt å kose med en kjæledyr har resultatene vist at å klappe en kjæledyr reduserer stress betraktelig. Resultatene var uavhengig av hva slags dyr de koste med (skilpadde fungerte like fint som en kanin)
og om forsøkspersonen likte dyr eller ikke (Shiloh, Sorek, Terkel, & coping, 2003). Så tar kontakt med dyrebeskyttelsen og adoptere en kjæledyr.

4. Skaff deg bobleplast
En av de mest tilfredsstillende ting i livet er sprekke bobleplast og selvfølgelig har dette blitt forsket på. En studie med 30 studenter som sprekket bobleplast i noen minutter fant at deltakere følte seg mer energisk, mindre sliten og mer rolig etter de hadde kost seg en stund med bobleplast (Dillon, 1992). Så løp på butikken og skaff deg noe bobleplast (du kan bruke pengene du sparer fra å ikke kjøpe energidrikker).

5. Reduser dine forventninger
Studiebarometeret viser at 92% av INNs bachelorstudenter i psykologi ønsker å prestere bedre enn gjennomsnittet. Hvis du har litt mattekompetanse, så skjønner du fort at dette regnestykket ikke går opp. Mange studenter blir derfor skuffet når de ser eksamensresultatene sine, selv om f.eks. en ‘C’ står for en god oppgave hvor ‘kandidaten viser god vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene’. Å alltid streve etter å være bedre enn alle andre dreper ikke bare lykken, det kan også føre til økt eksamensstress (Krieg, 2013).

6. Klem en annen student
En studie med en ‘squeeze machine’ som gir trykk på begge sider av en persons kropp har vist å ha en beroligende effekt på stressete studenter (Grandin, 1992). Finn derfor en tilfeldig student som går i korridoren og gi dem en stor klem.

7. Søvn er viktig
Studier har vist at for lite søvn er forbundet med økt aktivitet av det sympatiske nervesystemet og Hypothalamus-Hypofyse-Binyre-aksen (HPA-aksen) som gjør deg mer stresset. Ikke bare det, søvnmangel kan også føre til at HPA-aksen blir dysregulert, med følge at små hverdagsproblemer som ellers ikke hadde vært noe problem nå utløser en sterk stressrespons (Meerlo, Sgoifo, & Suchecki, 2008). Du trenger også søvn for minne konsolidering (så du husker alt du har pugget). Det er derfor lurt å legge deg tidlig i eksamensperiode.

Men kanskje det aller viktigste for å håndtere stress i eksamensperioden er å akseptere at stress er del av studentlivet. Minn deg selv på at alle føler stress og at dette er en normal reaksjon, den er ikke farlig, og den kommer til å forsvinne igjen. Har du så mye stress og angst at det påvirke hverdagen din? Ta kontakt med rådgivertjenesten hos SINN, de kan hjelpe deg videre med individuelle samtaler og kurstilbud.

Lykke til på eksamen!!

Referanser
Aarnio, M., Winter, T., Kujala, U., & Kaprio, J. (1997). Familial aggregation of leisure-time physical activity-a three generation study. International Journal of Sports Medicine, 18(07), 549-556.
Barsade, S. G. (2002). The ripple effect: Emotional contagion and its influence on group behavior. Administrative Science Quarterly, 47(4), 644-675.
Dillon, K. M. (1992). Popping sealed air-capsules to reduce stress. Psychological Reports, 71(1), 243-246.
Grandin, T. (1992). Calming effects of deep touch pressure in patients with autistic disorder, college students, and animals. J Journal of child adolescent psychopharmacology, 2(1), 63-72.
Krieg, D. (2013). High expectations for higher education? Perceptions of college and experiences of stress prior to and through the college career. College Student Journal, 47(4), 635-643.
Meerlo, P., Sgoifo, A., & Suchecki, D. J. S. m. r. (2008). Restricted and disrupted sleep: effects on autonomic function, neuroendocrine stress systems and stress responsivity. Sleep Medicine Reviews, 12(3), 197-210.
Pettit, M. L., & DeBarr, K. A. (2011). Perceived Stress, Energy Drink Consumption, and Academic Performance Among College Students. Journal of American College Health, 59(5), 335-341. doi:10.1080/07448481.2010.510163
Shiloh, S., Sorek, G., Terkel, J. J. A., stress,, & coping. (2003). Reduction of state-anxiety by petting animals in a controlled laboratory experiment. Anxiety, Stress, & Coping, 16(4), 387-395.

2 kommentarer om “7 tips til å takle stress i eksamensperioden

  1. Tilbaketråkk: Eksamenstips fra psykologien – Studentbloggen – Høgskolen i Innlandet

  2. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på høstens arrangement | Students' Psychology Union

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s