Hei, jeg fullførte bachelor i psykologi ved INN våren 2018. Nå i høst startet jeg på kandidatutdannelsen i psykologi ved Aarhus Universitet (AU) i Danmark, for å bli klinisk psykolog. I forbindelse flytteprosessen og etableringen her nede var det noen utfordringer som dukket opp for meg og de andre nordmennene, så jeg har derfor forsøkt å sette sammen en liten sjekkliste til dere som måtte ønske å gå samme vei. Det viktigste (etter at du har kommet inn) av det under her er at du så raskt som mulig skaffer deg et dansk CPR-nummer. Resten er valgfritt og ikke nødvendig for overlevelse her nede, men det er noen tips jeg har samlet opp på veien.
Før du ankommer:
- Søk i tide, sørg for å sende inn all dokumentasjon som kreves, og sjekk søknadsportalen ofte – det er kun her de kontakter deg. Søknadsprosessen endrer seg gjerne fra år til år, så innta en aktiv rolle selv – undersøk med AU direkte hvis det er noe du er usikker på, og forhold deg ellers til hjemmesiden.
- Når du har fått inntaksbrevet, bestill deg studentkort og opprett bruker i AU-systemet. AU’s hjemmesider har veiledning.
- Start prosessen med å finne bolig tidlig, det er mange om beinet.
Noen sider med boligannonser: - Det kan også være lurt å bestille eventuelle kompendier før avreise (gjøres gjennom fapia, se under), slik at de er klare til skolestart.
- Ta med deg sykkelen din. Sykkel er et av de vanligste fremkomstmidlene i Aarhus, og byen er svært godt tilrettelagt for syklister. Men til tross for at «alle» har en sykkel, er ikke prisen spesielt lav, hverken på ny eller brukt. Det er derfor lurt å ta med den du har hvis du har en.
Når du er på plass:
- Skaff deg CPR-nummer og NemID.
Når man skal bo i Danmark i mer enn seks måneder må man melde seg inn i det danske folkeregisteret og motta et dansk personnummer, eller CPR-nummer. Å få utdelt CPR-nummer kan ta litt tid avhengig av når du kommer dit, så det lønner seg å gjøre dette så snart som mulig. Man trenger CPR-nummer for det meste i Danmark, inkludert registrering til eksamen, opprettelse av internett, mobilabonnement, lånekort på biblioteker og benyttelse av helsetjenester. Man skaffer seg dette, samt NemID (som BankID), ved å møte opp personlig på borgerservice, som i Aarhus ligger på dokk1. Hit må man medbringe norsk pass, samt en kopi av leieavtalen da man må ha en dansk adresse å vise til.Når du har meldt flytting til Danmark vil du få et sykesikringskort i posten («Sundhedskort»), som gir deg rett på helsetjenester. Dette skal medbringes hver gang man drar til lege, tannlege, osv.Når du mottar det endelige CPR-nummeret ditt, må du også huske å informere AU om ditt nye CPR-nummer.
- Opprett dansk bankkonto for å unngå dyre gebyrer
Når CPR-nummer og NemID er på plass, kan du skaffe deg en dansk bankkonto. Med norsk bankkort vil banken kreve et visst beløp for hver overføring og transaksjon, noe som fort kan utgjøre betydelige summer i løpet av to år. Hvis du allerede benytter Danske Bank i Norge blir denne overgangen lekende lett for deg – hvis ikke kan det være litt frustrerende. For å unngå gebyrer ved overføring til utland vil jeg anbefale å be om et møte i Danske Bank for å få opprettet en cross-border-avtale. Dette kan selvfølgelig også gjøres hos Danske Bank i Norge før avreise. - Søk om boligstøtte
Det er mulig å få støtte til betaling av husleie gjennom å søke boligstøtte fra kommunen. Boligstøtten vil typisk utgjøre ca. 1000 DKK i måneden per leilighet. - Opprett et dansk mobilabonnement.
Du får mer for mindre sammenlignet med de norske abonnementene, og det vil gjøre det enklere for deg i mange sammenhenger. Du kan beholde det norske nummeret uten å måtte betale ekstra ved å gjøre det om til kontantkort. - Last ned MobilePay og registrer deg.
Det ser ut til å være slik danskene betaler for det meste. I noen forretninger vil du også oppleve at de kun tar MobilePay eller DanKort, altså ikke vanlig VISA eller MasterCard. - Meld deg inn i Fapia.
Fapia er Foreningen af psykologistuderende i Århus, og står for en rekke tjenester for oss psykologistudenter. I tillegg til å trykke og selge kompendier til en rimelig penge, arrangerer de gjennom året en rekke kurs og foredrag til redusert pris for medlemmer. Verdt å få med seg! http://www.fapia.dk - Følg ANSA Aarhus på Facebook
I tillegg til å være svært informative tilbyr ANSA ulike aktiviteter gjennom året hvor norske studenter i Aarhus kan bli bedre kjent. Jeg vil også anbefale å ta en titt på ANSA Aarhus sine hjemmesider http://www.ansa.no/ansa_aarhus.
Etter disse trinnene er du klar til å leve i Danmark. Det vil nok trolig ta litt lengre tid å venne seg til språket, vinden og de tre årstidene som kommer og går i løpet av en dag, men bortsett fra det er tilværelsen her nede fin. Mye er også noe billigere enn hjemme, som mat og øl. Aarhus har mye forskjellig å by på, som museer, forestillinger, vannsport og byliv, og innen kort avstand fra byen finnes også fine naturopplevelser. Det er noe for enhver.
Andre hjemmesider det kan være greit å vite om når man bor i Aarhus:
- borger.dk
- Bast – studenterterapeuterne:
- CEBU – center for psykologisk behandling til børn og unge:
- Kommunale driftsforstyrrelser:
- Holder i blant kurs for psykologistudenter:
- Gratis danskkurs:
Lykke til med bachelor og veien videre!
Tilbaketråkk: Klinisk master i Aarhus | Students' Psychology Union