Klinisk master på SWPS i Warszawa

DEL 1 – INFORMASJON OG SØKNADSPROSESS

Hei! Vi heter Liv-Kari og Eveline, og vi er to tidligere Lillehammer-studenter som for tiden studerer klinisk psykologi i Polen. Vi går per dags dato på vårt første studieår på University of Social Science and Humanities (SWPS) som ligger i den Polske hovedstaden Warszawa. Vi er omtrentlig 18 norske studenter i klassen, og resten av klassen består av andre internasjonale studenter. Vi er totalt rundt 35-40 stykker i klassen.

HVORFOR POLEN

I 2017 gjorde helsedirektoratet en vurdering av den kliniske masteren i Polen. Det ble vedtatt på grunnlag av EØS-regler at utdanningen gir rettslig grunnlag til yrkesutøvelse som psykolog i Polen, og derfor gir grunnlag til veiledet lisensperiode på et år. Dette gir videre grunnlag for autorisasjon som psykolog i Norge. Lisensvilkårene gitt av helsedirektoratet krever minimum 6 måneder praksis i spesialisthelsetjenesten for voksne, og tilsvarende for barn. Retningslinjer for veiledet praksis fra Helsedirektoratet.

På grunn av denne nye vurderingen gjort i 2017 økte antallet nordmenn på SWPS drastisk, fra å være 3-4 stykker på kullet over oss, til at vi er 18 på vårt kull. De som ble uteksaminert i 2018 er per dags dato i lisensarbeid. De fikk innvilget lisens i oktober 2018.

HVORDAN SØKE

Søknadsportalen åpner rundt april. Første trinn i søknadsprosessen er å lage seg en bruker. Inne på dine sider vil det dukke opp en oversikt over hvilke dokumenter de krever fra deg. Admission office var svært behjelpelig under søknadsprosessen i å svare på spørsmål (admissions@swps.edu.pl) og har god engelskkompetanse. Trykk for å komme til søknadsportalen.

SWPS har flere vurderingsgrunnlag av søkeren. Frem til nå har de ikke sett på karakterer, men det sies at de endrer sine vurderingsgrunnlag fra år til år. Søknadsprosessen koster rundt 1500 kr. Vårt kull måtte alle gjennom et opptaksintervju, i tillegg til å sende følgende dokumenter med «rett kopi» stempel:

  • Vitnemål fra høyere utdanning (bachelor i psychologi)
  • Norsk karaktersystem
  • Kopi av pass
  • Passbilde (ikke nok med kopi av passet)
  • Det er ingen krav til anbefalingsbrev, men det kan være lurt. Vi la ved dette.  

Søknadsprosessen tar litt tid, så du bør beregne i hvertfall en uke med papirarbeid. I den elektronisk søknadsportalen ligger PDF-filer av dokumenter som krever signatur. Vi måtte skrive ut disse dokumentene og signere hver eneste side. De signerte dokumentene skannes og sender til SWPS på e-post, i tillegg til ovennevnte dokumenter med rett kopi stempel. Det er viktig å ta vare på alt du har levert elektronisk med stempler og lignende, da dette også må leveres til skolen når du kommer dit.

Det er viktig å presisere at dere må sette dere inn i hvilke dokumenter og krav SWPS krever fra dere i 2019, det kan være ulikt fra hvordan det var i 2018.

En tid før intervjuet ble satt, ble vi tilsendt et skjema om motivasjon og erfaring som måtte fylles ut. En uke før intervjuet måtte vi velge mellom 3 psykologiske artikler som var grunnlaget for selve intervjuet samt motivasjon- og erfaringsskjemaet. De fleste intervjuer varte rundt 8 – 10 minutter. Intervjuet ble holdt på Skype av to intervjuere i slutten av juli. Begge var forelesere i psykologi fra SWPS.

Det tok omtrentlig en uke etter intervjuet til vi fikk svar på om vi kom inn eller ikke. Vi fikk tilsendt et midlertidig opptaksbrev og oversikt over skolepenger som kan sendes til Lånekassen for å søke lån og stipend.

Når du har fått tildelt studieplass blir neste trinn å få godkjent ditt bachelorvitnemål med  (1)notarialbekreftelse og (2)apostillestempel.

  1. For å få notarialbekreftelse av ditt vitnemål, så trenger du en bekreftelse på rett kopi av ditt norske originale vitnemål. Dette gjøres hos Notarius Publicus. De tar fotokopi av ditt vitnemål, hvor Notarius Publicus bekrefter rett kopi av originaldokumentet, som kalles notarialbekreftelse. Å få notarialbekreftelse på et dokument koster rundt 300 kr. Les om og finn notarius publicus i nærheten av deg her.
  2. For at notarialbekreftelsen av ditt vitnemål som du har fått hos Notarius Publicus skal ha gyldighet i Polen, må det i tillegg ha et apostillestempel. Du tar med deg notarialbekreftelsen videre til fylkesmannen, eller det kontoret som gir dette stempelet. Det anbefales å ikke sette apostillestempel på ditt originale vitnemål. Les mer om apostillestempel her. 

Ta med deg notarialbekreftelsen med apostillestempel til Warszawa. Universitetet ønsker denne i starten av studieåret som en bekreftelse på at du har fullført og bestått Bachelor i Psykologi.

ANSA

Som utenlandsstudent i en helt ny by med ukjent språk så er det fint å ha et trygt nettverk. Vi anbefaler å melde deg inn i ANSA (http://www.ansa.no). ANSA er en organisasjon for norske studenter som studerer i utlandet, og de organiserer sosiale arrangementer og kan besvare mange spørsmål man har som student i et nytt land. ANSA sine arrangementer er en fin arena for å bygge et nettverk på det nye studiestedet, og det gir også en mulighet til å bli kjent med andre studenter fra andre studieretninger. Her i Warszawa er det mange medisinstudenter, noen veterinærstudenter og fysioterapistudenter så vidt vi vet.

ANSA tilbyr også en rimelig studentforsikring vi begge har benyttet oss av. For å vite mer om ANSA anbefaler vi å sjekke de ut på Facebook eller på linken lagt til ovenfor.

Dersom du er spesielt interessert i å studere i Polen anbefaler vi å søke opp “Norske psykologistudenter i Polen” på Facebook. Her finner dere også info om søknadsprosessen og du kan komme i kontakt med andre søkere, studenter som har studert og studerer per dags dato på SWPS.

Vi ønsker dere lykke til med studievalg og søking, kanskje ses vi i Warszawa til høsten!

Hilsen Eveline og Liv-Kari

På fredag kommer del 2 av innlegget og dette omhandler studiehverdagen i Polen. På karrieredagen den 20 februar får vi besøk fra Christoffer Hd Trinh som også går i Warszawa. Har du spørsmål om klinisk master i Polen kan spørsmålene henvendes til han på karrieredagen, eller du kan sende en mail til Liv-Kari (livkari.bjerke@outlook.com) og Eveline (evelinesmathisen@outlook.com)

En kommentar om “Klinisk master på SWPS i Warszawa

  1. Tilbaketråkk: Klinisk master på SWPS i Warszawa | Students' Psychology Union

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s