Hei!
Jeg heter Live, og går på kandidatstudiet i psykologi ved Syddansk Universitet, Odense. Sommeren 2018 hadde jeg et luksusproblem da jeg kunne velge mellom ulike universitet. Valget mitt falt på Odense, og etter denne lille, noe subjektive teksten, håper jeg at kanskje du vil velge det samme!

Syddansk Universitet fokuserer mye på sunnhetsvitenskap og forskning, noe som går igjen i mange av studieretningene ved universitetet. Dette gjelder også for kandidatstudiet, da vi har et eget fag som heter medisinsk psykologi det første semesteret. Her lærer vi mye om fysiske sykdommer som dominerer på verdensbasis, blant annet kreft, diabetes og kroniske smerter, og hvordan dette påvirker psyken og motsatt. Dette er noe som har interessert meg mye fra før, så dette var midt i blinken. I tillegg er det mye fokus på hvordan psykologer kan og bør bli en del av sykehus og avdelinger som arbeider med slike sykdommer, og hvorfor det derfor er viktig for oss studerende å ha kunnskap om dette, og ikke minst ha kunnskap om ringvirkningene av hva en alvorlig sykdom kan medføre.
I tillegg til medisinsk psykologi har vi fagene klinisk psykologi og den profesjonelle samtale. I klinisk psykologi er det fokus på ulike psykiske lidelser, utredning og behandling. I den profesjonelle samtale har vi timer hvor vi bytter på å være psykolog og pasient, og hvordan bruke alle redskapene vi har lært, og sette dem ut i praksis. Her har vi blant annet lært å sette en diagnose ved hjelp av ICD-10 (veldig gøy å endelig ha den i hendene!), vi har hatt eksponeringsterapi med edderkopper (ikke så gøy å ha i hendene!), og vi har filmet oss selv som psykologer jevnlig for å se hvor vi kan utvikle oss, og hva som er våre fallgruver (per nå).
I det første semesteret er det veldig mye obligatorisk, og lange forelesninger – men dette er fordi vi skal lære så mye som mulig før vi skal ut i praksis. I Odense starter praksisen det andre semesteret. Du kan selv velge om du vil ta det i Danmark eller i Norge. Praksisdager og varighet avhenger av hvor du velger å ta den. Selv skal jeg på BUP i Sogndal, og skal ha 65 arbeidsdager. I løpet av disse dagene må jeg ned til Odense to ganger for å ha obligatorisk undervisning.
Studiets oppbygning:

Nå har jeg jo kun gått et semester i Odense, men foreløpig så er jeg strålende fornøyd med fagene jeg har hatt. Jeg har lært utrolig mye – og jeg merker at bacheloren fra Lillehammer har hatt stor betydning for læringskurven min, og lagt et godt fundament for videre utdanning.
Jeg gleder meg mye til nye fag, og ikke minst praksis!
Byen Odense er ikke så veldig stor, og dets største stolthet er H.C Andersen. Til tross for størrelsen så er det mye å utforske, og det går ikke en dag uten at det er noe som skjer. I tillegg til dette er universitetet gode på å lage opplegg for studerende. Hvis jeg ikke har overbevist deg enda om at kandidatstudiet her er helt supert, så kan jeg friste med at jeg har opptil flere ganger fått gratis øl ved ulike arrangement på universitetet og i byen! Jeg har aldri vært så sosial som jeg har vært dette halvåret (går det an å automatisk gå fra introvert til ekstrovert når man flytter til utlandet?), og dette kan ha noe med å gjøre at vi kun er litt over hundre hyggelige studenter i klassen, inkludert 25 nordmenn.
Universitetet ligger noen kilometer fra sentrumskjernen, og personlig anbefaler jeg å bo i sentrum, og derfor blir min neste anbefaling å bli glad i å sykle. Dette er ingen problem, det er ganske flatt her, og dessuten får man de tretti minuttene med anbefalt aktivitet hver dag. Vinn-vinn!

Det er mye mer jeg kan si om universitetet og byen, men dette er en liten smak på hvordan det er å studere her. Gjerne si ifra om det er noe konkret du ønsker å få svar på, og sjekk ut sdu.dk. og visitodense.com. Masse lykke til videre på bacheloren!
Live Alstad Danielsen
Tilbaketråkk: Sandra om klinisk master i Odense | Students' Psychology Union
hei! var det vanskelig å få gode karakterer i lillehammer, samt å komme inn på masteren? hva er kravene? har/hadde du jobb ved siden av studiene?
LikerLiker