Frivillig i Kirkens SOS

Hei! Dette innlegget er skrevet av en av en psykologistudent som er frivillig i Kirkens SOS. Tusen takk for viktig innlegg!

Hva er Kirkens SOS?
Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Det er et lavterskeltilbud som tar imot samtaler, hver eneste dag, både natt og dag. Kirkens SOS ønsker å fremme livsmot og håp for den som er i følelsesmessig eller eksistensiell krise. Det er også et selvmordsforebyggende tilbud, som er tilgjengelig 24 timer i døgnet for alle som har behov for å snakke eller skrive med noen. Kirkens SOS har rutiner for å avdekke selvmordsrisiko og for å varsle ambulansepersonell ved akutt selvmordsfare. Det er mulig å ta kontakt på telefon, chat og mail, og alle henvendelser blir helt anonymisert.

Relatert bilde

Alle som kontakter Kirkens SOS blir møtt av en frivillig medarbeider. Det er et medmenneske som er tilstede fordi han eller hun ønsker det – ikke fordi de får betalt. Det er verken terapeuter eller læremestre, men medmennesker med unike historier, akkurat slik som innringer eller innskriver. Felles for alle som kontakter Kirkens SOS er at de har det vanskelig og trenger en som har tid til å lytte. 

Hvorfor bli frivillig?
Kirkens SOS har i følge Årsmeldingen for 2018 en svarprosent på 58%, som betyr at vi besvarer 174 903 henvendelser av over 300 000 i året. Dessverre betyr det at 42% som er i en krise og sårbar situasjon ikke blir møtt i det de strekker ut en hånd etter hjelp. Flere frivillige er svaret på hvordan vi kan besvare enda flere og redde flere liv. Når vi vet at 50% av de som er mellom 15 og 25 år (på chat) er selvmordsrelaterte henvendelser, skjønner vi betydningen av å kunne besvare flere av de over 100 000 henvendelsene som ikke kommer gjennom til oss.

Hvordan blir frivillig?
Å være frivillig er for deg som blant annet ønsker å investere litt av din tid i andres liv, deg som er villig til å lytte, deg som ønsker å lære mer om hvordan du kan møte mennesker i krise på en god måte og deg som kan møte homofile og lesbiske med respekt, støtte og åpenhet.

Før man begynner som frivillig på vakt eller telefon, vil du få en grundig innføring i det å møte mennesker i krise. Etter fullført kurs på totalt 40 timer, har du mulighet til å inngå en kontrakt om ett års tjeneste. Som frivillig i Kirkens SOS forplikter du deg til to vakter i måneden. Ønsker du å vite mer om innføringskurset kurset, kan du lese om det her.

Hva tar jeg med meg fra kurset?
Før jeg ble frivillig i Kirkens SOS syntes jeg det hørtes litt skummelt ut å snakke med mennesker i akutt livskrise, særlig med tanke på hva man skal si og frykt for å si noe feil. Innføringskurset sørger for en grundig opplæring og forberedelse i å best mulig møte de som tar kontakt med Kirkens SOS. Det har gitt meg økt trygghet og kompetanse i det å kommunisere med mennesker, og bidratt til å bevisstgjøre mine holdninger og ferdigheter rundt tematikk som blant annet psykisk sykdom, ensomhet, religion, fordommer og selvmord. Det jeg syntes er så fint med Kirkens SOS er at man ikke trenger å være noe form for ekspert eller terapeut. Jeg har blitt trygg på at bare jeg som et medmenneske er bra nok, og kan bidra til å støtte et annet menneske som trenger det. Dette er kunnskap jeg tar med meg inn i hverdagen, og som kommer godt med uansett hvilket yrke man velger.

Noe av det viktigste jeg tar med meg fra innføringskurset og tiden på vakt, er å tørre å være åpen og direkte. Å spørre om vanskelige følelser og tanker er så viktig, og noe jeg opplever at de fleste innskrivere setter pris på. Det kan være ting ingen har spurt om før, eller tanker og følelser man aldri har satt ord på. Jeg syntes det er fint å få mulighet til å «stå sammen med et annet mennesket i mørket», og kanskje bidra til å gjøre livet litt lysere akkurat der og da.

Hvorfor er det relevant?
Som psykologistudent har man som kjent eget ansvar for relevant praksis. Som frivillig i Kirkens SOS får du en unik mulighet til og både se og anvende teori i praksis gjennom direkte møter med mennesker i krise. Dette er svært lærerikt og en veldig fin erfaring å ha med seg videre, både som fremtidig psykolog, men også som et medmenneske for de rundt deg. Det ser heller ikke aller verst ut på CV-en.

Om du er nysgjerrig, kan du lese mer om Kirkens SOS på deres nettside eller Facebook-side. Nytt innføringskurs starter høsten 2019 –  www.kirkens-sos.no/ho.

Bli frivillig du også!         

«Det er lite som gir mer mening enn å bidra til å gi et annet menneske styrke til å holde ut litt til.»

Frivillig i Kirkens SO

En kommentar om “Frivillig i Kirkens SOS

  1. Tilbaketråkk: Lillehammer frivilligsentral | Students' Psychology Union

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s