Peder om: Psyconauts

Hallo der. Jeg heter Peder. Jeg er 25 år og tar en bachelor i Psykologi på Høgskolen i Innlandet. Jeg har et bredt spekter med interesser, inkludert filmer, historie, kultur og video-/dataspill. Jeg tenkte å tipse dere om et av mine favorittspill, Psychonauts.

Relatert bilde

Hva er Psychonauts?
Et klassisk dataspill fra 2005 lagd av Double Fine Productions, med psyken som et sentralt tema. Psychonauts handler som gutten Raz som rømte fra sirkuset for å gå på sommerleir for å trene de psykiske evnene hans og etterhvert bli medlem av den internasjonale organisasjonen Psychonauts. Denne organisasjonen bruker de psykiske kreftene sine til å beseire skurker og hjelpe andre verden rundt.

Allerede på hovedmenyen ser du tematikken spille inn, fordi hovedmenyen er en hjerne som du løper rundt på! Du finner dører som åpner en meny for å justere lyd, bilde og kontrollene, en dør som starter et nytt spill og en som laster inn ett lagret spill. I Psychonauts reiser du inn i psyken til flere forskjellige personer, med forskjellige grader av stabil psyke. Noen personer er tydelig forstyrret, og er overbevist om at de Napoleon Bonaparte eller har alvorlige traumer som de har fortrengt (og du kan finne mens du reiser rundt i underbevisstheten deres). Andre er (tilsynelatende) mer stabile, men du kan fortsatt finne de såre og ømme delene av sinnet deres. Målet ditt i hver bane er å løse ett eller annet problem,  som som regel inkluderer å finne det psykiske problemet til personen du utforsker, og hjelpe dem overkomme det eller på en eller annen måte løse det. Du kan finne den emosjonelle bagasjen deres (bokstavelig talt), lære mer om personen du utforsker ved å finne de minnene de har låst vekk (bokstavelig talt i et sikkerhetsskap) og sloss mot mentale sensorer som prøver å fjerne alt i sinnet som ikke hører hjemme (hallusinasjoner, manier, vandrende drømmer og dessverre deg). Du vil også fjerne spindelvev fra forskjellige kriker og kroker i sinnet deres, og bruke dem til å kjøpe oppgraderinger av en rar mann i suvenirbutikken.

Med denne tematikken kan det virke som om Psychonauts er et litt mørk og dystert spill, men tro meg det er det ikke. Psychonauts har en litt mørk sans for humor, med noen seriøse øyeblikk her og der. Disse øyeblikkene handler om de forskjellige personene du møter, hvor du lærer mer om dem og livene deres, som bidrar til å få karakterene til å virke mer menneskelige.

Psychonauts varierer veldig fra bane til bane, og hver psyke er forskjellig. Svært ofte henger formen og innholdet et persons sinn sammen med de erfaringene og problemene de har. En skuespillerinne kan ha alvorlige problemer med selvsikkerhet pga en altfor streng anmeldelse hun fikk, og anmelderen er representert i sinnet til personen som en stygg og ubehagelig mann. En mann lider av hjertesorg, og dermed er mye av sinnet hans fysisk formet rundt det å nå kjærligheten hans på toppen av sinnet.

Det er nesten perfekt, med et problem. Kontrollen. Det er ikke elendig, men føles litt klønete til tider, og kan gjøre det veldig frustrerende mot slutten. Når vi snakker om slutten så er det enda et problem. Vanskelighetsgraden til spillet er ganske lavt, og du kan kose deg med å løpe rundt og utforske leiren du befinner deg i. Men på slutten kan ting bli så vanskelig, at du knapt har mulighet til å samle deg og gjøre det du skal. Dette fører til at den siste banen veldig frustrerende, og kan ødelegge litt av moroa. Men det er fortsatt verdt det for de kreative og interessante banene du spiller på opp til da, og det er nettopp kreativiteten til Psychonauts som gjør det til en uforglemmelig spillopplevelse.

Hvorfor spille Psychonauts?
Hvis ikke den unike opplevelsen er nok for deg, kan Psychonauts også være en god kilde til kreative visualiseringer av mer abstrakte konsepter innen psykologi som for eksempel: emosjonell bagasje, fortrengte minner og enkelte psykiske forstyrrelser som angst, depresjon og til og med personlighetsforstyrrelser (se mannen nevnt ovenfor som er overbevist om at han er Napoleon Bonaparte).

Du kan kjøpe Psychonauts på Steam for omkring 70 kroner, og du kan spille det med mus og tastatur eller en X-Box 360 eller X-Box One kontroller. Avhengig av hvor mye du velger å lete rundt etter skjulte bonuser, kan det ta alt fra 12-20 timer å spille gjennom hele spillet. Og hvis du liker Psychonauts kan du glede deg til oppfølgeren som Double Fine Productions annonserte i 2018, som skal (forhåpentligvis) komme ut i år.

Peder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s