God morgen til fine psykologistudenter og alle andre fine!
Helene Skaarnes er på sitt første semester på klinisk master i Aarhus, og vi har vært så heldige å få henne til å skrive et innlegg om hennes studiehverdag. Innlegget består av alt fra skolefag og viktig informasjon til fritidsaktiviteter og idretter man kan holde på med. Derfor anbefaler vi på det sterkeste å lese Helenes ord om Aarhus som studentby.
«Hei!
Mitt navn er Helene, jeg er 26 år gammel og for øyeblikket går jeg kandidatutdannelsen i psykologi i Århus. Før dette ble jeg uteksaminert med en bachelor i psykologi fra høgskolen i Lillehammer. Denne typen master som jeg går, gir deg rett til en 2 års lisensperiode som klinisk psykolog i blant annet Norge og Danmark, og etter dette kan man søke om autorisasjon som psykolog.

Det å være student i Århus er ganske annerledes enn det å studere i Lillehammer. Den største og vanskeligste forskjellen er nok at nesten all undervisning foregår (ikke overraskende) på dansk. Dette gjør at det ikke alltid er like lett å få med seg alt som blir sagt i forelesningene, men heldigvis går det ganske raskt å komme seg inn i dansken, så lenge man ikke gir opp.

En ting jeg liker veldig godt med studiet er at det er flere muligheter til å lære om ting man selv synes er spennende, sammenlignet med for eksempel i Lillehammer. Selv om man i det første semesteret ikke har noen valgfag, kan man velge, eller ønske seg, seminarer innenfor de ulike fagene man har. Her har det vært mye forskjellig å velge mellom, og mye interessant. Derfor vil man ende med noe spennende selv om man kanskje ikke alltid får førstevalget oppfylt. Jeg skal blant annet ha barneklinisk intervensjonsmetode og nevropsykologiske undersøkelser for voksne.

Til min store glede har vi ingen firetimers skoleeksamener (i hvert fall ikke i løpet av første semester). Her er det hjemmeeksamen i klinisk psykologi, og én gruppeeksamen med framlegg i forskningsmetode. Dette gjør at man slipper de vanvittig lange dagene på lesesalen med pugging. I tillegg kan man i stedet kose seg med pensumet, og lese fordi det er spennende. Denne forskjellen gjør også at man har tid til å drive med ulike sosiale aktiviteter. Det finnes mange ulike klubber og aktiviteter for psykologistudentene. Blant annet kan man bli med på revyen, være med i idrettsgruppen, smøringsutvalget, kursgruppen eller dra på fredagsbar. Med andre ord finner man alltids noe som passer for seg. Jeg spiller på Århus sitt lacrosselag, og har planer om å melde meg inn i badeklubben, der man kan vinterbade etterfulgt av en tur i saunaen. Som sagt er det MYE forskjellig man kan bruke fritiden sin på her.

Det er mange som lurer på hvor vanskelig det er å komme inn på kandidatstudiet i Århus. Snittet har gått mye opp og ned i løpet av de siste årene, men for sommeropptaket i år var det på 7,9, noe som vil si mellom C og B. Når man skal søke til Århus må man fylle ut et Ækvivaleringsskjema, der man fyller inn karakterene man har fått i de ulike fagene. Her er det viktig å huske på at det kun er første forsøket som teller om man har tatt opp en eksamen. Skjemaet kan være litt vanskelig å forstå, så jeg ville anbefalt å spørre noen man kjenner som har fylt det ut før, ettersom at det er flere ulike måter man kan fylle ut skjemaet på. Her er en link til AU sin hjemmeside, der man kan finne informasjon om det meste man lurer på.
Når man flytter til et nytt land er det en del ting som er viktig å huske på så her er en link til ANSA sine nettsider som forteller om hvordan man kan få seg bolig, CPR nummer, bankkonto samt annen nyttig informasjon om hvordan det er å bo og studere i utlandet.

Som oppsummering vil jeg anbefale alle som ønsker å gå en klinisk master å søke Århus. Det er en utrolig fin by som man virkelig raskt føler seg hjemme i. Fagene er spennende, foreleserne er flinke, og man får mulighet til å lære på en litt annen måte enn i Lillehammer.»
Tusen takk, Helene, for at du har tatt deg tiden til å skrive innlegg for SPU! Vi setter stor pris på all informasjonen vi har fått, som kommer veldig godt med for psykologistudenter som har tenkt seg til Danmark, eller bare vil vite mer om alternativene.
Hvis du vil lese mer om klinisk master ved Universitetet i Aarhus, kan du lese innlegget til Erik, som begynte på masteren i fjor.
For et år siden ble det også skrevet en sjekkliste til studenter som skal ta klinisk master i Aarhus, som dere kan finne HER!
Håper alle får en fin dag videre! Ikke glem å følge SPU på Instagram og Facebook for jevnlige oppdateringer du ikke vil gå glipp av.
Klem fra PR-jentene<3
Tilbaketråkk: Elias om klinisk master i Aarhus | Students' Psychology Union