Verdensdagen for psykisk helse

I dag, 10. oktober, er Verdensdagen for psykisk helse, og dette ønsker vi å markere med et innlegg som illustrerer viktigheten av årets tema: Spør mer. I den anledning har vi vært så heldige å få dele et innlegg som er skrevet av Ulrika Håkansson:

«Hun kommer inn på rommet mitt, setter seg tungt ned i stolen og begynner å gråte. Hun sier at hun skammer seg så mye, at det hun har båret på så lenge nesten er umulig å snakke om og at hun kjenner seg så uendelig ensom. Så sier hun med et skjevt smil at hun sikkert er vanskelig å hjelpe?

Historien hennes er unik og bare hennes, samtidig er bekymringene hennes for å være annerledes og «feil» noe hun deler med mange som kommer til meg. Ja, ensomheten og utenforskapet er kanskje noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Det er noe menneskelig. Det hun sier gir gjenklang i meg – det er følelser jeg har følt, tanker jeg har tenkt, smerter jeg har båret, liv jeg har levd. Nå er det jeg som er trygg og rolig, det er jeg som kan støtte henne. Allikevel kunne jeg ønske at hun i all sin smerte visste at de fleste andre også er sårbare, at de også strever, at livet noen ganger kjennes tungt for oss alle. Hadde hun da følt seg mindre ensom? Hadde det vært lettere for henne å ha delt dette med noen tidligere? At hun ikke måtte ha båret all den smerten alene i så lang tid?

I en tid når mye måles i prestasjoner og overflate kan det være vanskelig å dele sårbarhetene sine med andre. Anstrengelsen med å late som om alt er bra fører til taushet. Tausheten smitter og vi blir usikre – tør jeg å spørre? Hva om jeg tar feil? Hva om jeg gjør vondt verre? Hva om jeg blir avvist? Å unnlate å spørre bekrefter at det vanskelige ikke kan snakkes om – vi gjør det usynlig. Å usynliggjøre det vanskelige er med på ugyldiggjøre det. Ugyldiggjøring av en opplevelse fører til skam. Den som noen gang har skammet seg vet at følelsen er altoverveldende – man ER skam – og man blir enda mer taus om det som foregår på innsiden. Noen ganger blir man skammet – ord eller handling sier at man er «feil». Like ofte er det fraværet av det som skulle ha vært der, men ikke var der. Spedbarns-forskningen har vist at et ansikt som er helt nøytralt og ikke responderer på våre signaler om behov for relasjon er det som er mest skummelt og truende for oss mennesker. Vi kjenner oss avviste og snur oss bort, trekker oss unna, mister håpet på at det er hjelp å få. Vi kjenner oss ikke igjen i den andres blikk og kan ikke hente støtte i det. Er det slik hun i stolen foran meg kjenner det når hun forteller om sin ensomhet?

I mine møter med andre får jeg lov til å ta del av det som er under overflaten. Når mennesket i den andre stolen kommer nært meg gjennom å dele av sine tanker og følelser kommer hun også nærmere seg selv. I nærheten kjenner jeg både ømhet og respekt for henne og hennes historie – hun er hverken «feil» eller «komplisert», hun er modig og hun er fin. Nærheten er befriende og hjelpsom – for oss begge. 

Jeg sitter i stolen og er den trygge for henne. Den hun kan lene seg mot når det er strevsomt. Neste gang kan det være jeg som trenger støtte – eller du? Neste gang du nøler med å spørre en annen som du er bekymret for, tenk heller; Hva om du tar rett? Hva om du gjør det vonde bedre? Hva om du blir den ene som betyr noe helt spesielt for en annen i en vanskelig tid? Den som turte å bry seg om og bry seg med. Neste gang kan det hende at du trenger at noen er modig nok til å tørre å spørre deg!»

Bildet er hentet fra: https://verdensdagen.no/logo-og-kampanjebilde/

Tusen hjertelig takk til Ulrika som har skrevet så fine ord i forbindelse med denne dagen. Det setter vi stor pris på!

Husk at det finnes flere dere kan snakke med på skolen dersom noe føles vanskelig – HER kan dere få mer informasjon. Vi ønsker alle en nydelig lørdag, og husk – det skal ikke mye til for å gjøre noen sin dag litt bedre! Derfor oppfordrer vi alle til å smile til noen du ikke kjenner hver eneste dag, men spesielt i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s