Det er garantert mange av dere som har en del spørsmål rundt mastermuligheter etter endt bachelor, og derfor har vi bestemt oss for å ha litt fokus på nettopp disse mulighetene. Først ut er klinisk master i København, og vi har i den anledning vært så heldige å få høre om Evens møte med København og masterprogrammet.
«Hallaysen! Jeg heter Even og er en tidligere Lillehamring som har funnet veien til storbyen igjen, nærmere bestemt København. København ligger i et land der menneskene kaller boksåpner for dåseåbner, øl for snabelvadnet og på gjensyn for på langsynet. Men når man forstår hva de sier, så er de et veldig hyggelig folkeslag som er noe fullere og mer avslappet enn nordmenn. En danske sier sjeldent at man skal bruke mer tid på skolen, men heller oftere at det er tid for øl eller shots uten bukser på.

Men jeg er altså her for å ta kandidat i klinisk psykologi!
Vi ble tatt meget godt i mot med kaffe og kaker da vi hadde vår første dag på Universitetet, og noe av det første en professor fortalte oss var at her betyr karakterene ingenting – nå blir dere psykologer uansett.
Å begynne på et stort universitet er noe annet enn å begynne på en liten skole i Lillehammer og det er noe annet å begynne på kandidat/master enn å begynne på en bachelor. Det er ingen fadderuke, så man må ta litt ansvar selv. Heldigvis er det ikke så mye innsats i hilserunden som skal til før man finner likesinnede som også har lyst til å lese sammen på skolen og ta en fest i helgen (og onsdag og torsdag (kanskje tirsdag også)).


I tillegg finnes det mange måter å møte folk som ikke går på psykologi, f. eks finnes det barer som drives av frivillige og universitetet tilbyr en haug med idretter og aktiviteter gjennom KU Studenteridræt.
På første semester av kandidaten velger man et hovedprogram, og da velger man blant klinisk, nevro, arbeids- og organisasjonspsykologi, og sosial- og personlighetspsykologi. I tillegg til hovedprogram, skal det velges tilhørende praksishold og seminarhold. Disse har fokus på ulike temaer, så det er alle muligheter til å skreddersy kandidaten til å handle om det du selv er interessert i.
Etter årevis på en bachelor med nebbet nede i en tjukk teoribok er det deilig å komme på en kandidatutdannelse der man faktisk skal lære å bli psykolog. Vår første skoledag, en mandag kl. 08.15, begynte vi med rollespill og å jobbe med hvordan man skal snakke med pasienter. Dette var en del av mitt praksishold, men alle praksisholdene har ulike temaer og de aller fleste inkluderer ekte pasienter som en del av opplegget.
På mitt praksishold bruker vi i hovedsak et dataprogram der skuespillere har spilt inn mange forskjellige scenarioer som vi skal respondere på. Det kan f. eks være en deprimert klient som er sur på deg, og da blir oppgaven å redde forholdet med klienten. Dette er utfordringer som gir en smakebit på hvordan livet som psykolog kan være.

Om hjemlengselen blir for tøff etter et år i Danmark, er det fullt mulig å ta hele det siste året hjemme i Norge eller egentlig hvor som helst. Siste året består av å skrive speciale (masteroppgave) og å være i praksis, noe som kan gjøres alle steder mellom Honningsvåg og Patagonia, så lenge universitetet godkjenner praksisplassen.
Skolen ligger midt i tjukkeste København, og det er to kantiner og flere caféer på campus. I tillegg er det en bar, som dessverre er koronasteng, men med lokasjon midt i byen, så er det ikke vanskelig å finne andre steder med samme tilbud i nærheten.

På campus er det flere stille lesesaler og andre steder man kan lese. Det er også flere uteområder på skolen hvor det er hyggelig å spise lunsj og drikke kaffe. Rundt i byen er det også flere offentlige bibliotek som er populære leseplasser, og Den Sorte Diamant er spesielt populær.
Det viktigste tipset i København, er at du kun drar til Nyhavn for å ta bilde til Instagram, for så å aldri dra tilbake. For å virkelig blir kjent med København bør Nyhavn og Strøget få være i fred, også drar du heller til Nørrebro, Christianshavn eller Vesterbro for å utforske. Der finnes det endeløst med gode barer, restauranter og street food-områder. København har også mange fine grøntområder og har en stor sandstrand som nytes.

I utgangspunktet var ikke København planen min, men fornuften, lommeboken og korona fikk meg tilbake på tanken om at turen til Danmark er det smarteste. Det angrer jeg ikke et sekund på i dag og jeg elsker hver dag jeg får være i denne flotte byen.»

Tusen hjertelig takk, Even, for et oppklarende, morsomt og interessant innlegg. Det setter vi så ufattelig stor pris på!
Hvis du vil lese mer om København kan du også se Ida sine erfaringer HER – hun skrev innlegg for oss i mars 2019.
I tillegg skrev også Sjur, i februar 2019, om praksis og valg av masteroppgave – det kan du lese mer om HER.
Legger også ved innlegget fra Karrieredagen 2020, hvor du kan lese om ulike master-muligheter etter endt bachelor i psykologi.
Med det ønsker vi alle en god mandag, og håper uka blir ekstra fin nå som klokka er stilt og morgenene har blitt litt lysere<3