Sandra om klinisk master i Odense

God ettermiddag!

Håper alle har en fin uke, og at semesteret ikke har kommet for brått på for dere. Denne uka er det Sandra sitt innlegg om Odense som står for tur, og vi har vært så heldige å få et innholdsrikt og interessant innlegg om hva Odense har å by på – både studiemessig og på fritiden. Sandra går sitt andre år på klinisk master, eller kandidatutdannelsen, og har skrevet om sine erfaringer med studiet.

«Hei til alle psykologistudenter der ute!

Mitt navn er Sandra Gluchowska, jeg er 23 år gammel og jeg har tatt min bachelorutdannelse i psykologi ved Universitetet i Tromsø. På nåværende tidspunkt bor jeg i Odense og går andre året på kandidatutdannelsen i klinisk psykologi ved Syddansk Universitet (SDU).

Mitt første møte med SDU var lenge før jeg selv ble kandidatstudent. Kjæresten min var studerende og bosatt i Odense og derfor var jeg så heldig med både å bli bedre kjent med Odense, som er selveste H.C. Andersens barndomsby og campus på SDU.

Da jeg kom inn på kandidatstudiet ved SDU opplevde jeg et godt og inkluderende klassefellesskap – både mellom danske og norske studerende – samt en pedagogisk og profesjonell tilnærming fra undervisere.

Vårt kull var superheldige som hadde fantastisk engasjerte faddere (studentene i klassen over) som arrangerte hjemmemekka fadderuke for oss som var ferske studenter. Og det var ikke vanskelig å finne gode og likesinnede mennesker!

Det faglige på SDU

Forelesningene blir holdt av dyktige undervisere som ofte er spesialister med bred erfaring innenfor de områdene de underviser i. Jeg har særlig vært overrasket over den gode relasjonen mellom studenter og undervisere som gjør det litt mindre skummelt å være aktiv under forelesningene.

Strukturen i utdanningen er relativt fastsatt, med fag i bestemte semestre og det er en flott bukett av kliniske, medisinske, lov-etiske, praktiske og ferdighetsfokuserte fag, samt forskningsmetodikk.

Første semester består av klinisk psykologi, medisinsk psykologi og den profesjonelle samtale hvor man lærer å anvende ulike teknikker brukt i terapirommet, blant annet er det fokus på kommunikasjonsferdigheter, aktiv lytting, kognitiv og humanistisk tilnærming samt læring av hvordan man som psykolog utarbeider en kontrakt med pasienter. Her får man øvd seg sikkerlig fra første dag!

I andre og tredje semester har man litt frihet til å strukturere forløpet. Her skal man avvikle sin praksis parallelt med undervisningen i anvendt psykologi, lovgivning og etikk samt selve faget for praktikkopphold hvor man fører logg fra sin praksis. Jeg har særlig fått godt utbytte av lovgivning og etikk faget, da det er mye fokus på drøfting av ulike etiske problemstillinger som man vil møte på som psykolog samt hvilket lovverk er det som gjelder i ulike situasjoner. Dette har gjort meg tryggere og godt utrustet i møte med pasienter under praksisperioden.

Når det kommer til selve praksisen så kan den gjennomføres i Danmark eller Norge. Studenter som velger å ha praksis i Norge enten har hatt komprimert praksis på våren eller på høsten, eller fordelt over ett år (vår + høst). Her står du fritt frem til å velge selv akkurat det område du ønsker å arbeide med som psykologpraktikant – om det er nevropsykologi, arbeid med barn- og unge, voksenpsykiatri, mm.

Sist ikke minst, i tredje semester har man også et metodevalgfag, der man spisser seg inn på enten kvalitativ eller kvantitativ metode.

Fjerde semester: Kandidatspeciale!

Studenthverdagen og leseplasser

Det er mye mer stedlig undervisning det første semesteret der studenthverdagen består av 3-4 forelesninger og holdundervisning (seminarer) om uken. Ellers handler det mye mer om hvordan man selv legger opp studiehverdagen sin. Ettermiddagene har som oftest gått til middager med venner, spillekvelder på Papas Papbar eller noen runder biljard med gjengen på Sharks Pool House, buldring på Boulders i Odense (anbefales) og løping i parken.

Det finnes mange gode leseplasser – både i byen og på campus! Selv har jeg bodd nærmere sentrum begge årene og lest sammen med andre på hovedbiblioteket i Odense (ved Borgerservice), Studenterhuset og Nelles ved Pantheonsgade. På campus har jeg foretrukket stille-lesesalen med egen seksjon for specialestuderende og universitetsbiblioteket.

Stedene du vil vite om når du flytter til Odense

Når klassen vår skulle samles, valgte vi nesten alltid å dra på Storms Pakhus! Jeg har hørt at mange forbinder Storms med Mathallen i Oslo. Det er i hvert fall en stor hall med mange små matboder med alt mat du kunne tenke deg. Studentrabatt på mat og (allerede relativt billig) alkohol er inkludert 😉 Ellers vil jeg nevne at parkene Monke Mose og Eventyrhaven på en sommer- eller vårdag er vanskelig å overgå. Her gjelder å være tidlig ute med å slå ut teppet. Enten om det er for å slappe av etter en lang lesedag eller for å ta en øl (eller to) med venner.

Ellers kan jeg sterkt anbefale disse matstedene:

  • Cuckoo’s Nest: kanskje Danmarks beste sjokolademilkshake og burger.
  • Café Cosmos: deilig vegetar og vegansk cafe!
  • Arkaden: en litt mindre mathall med digg indisk mat!
  • Rosticceria: desidert den beste italienske pizzaen, gnocchien og pastaen jeg har spist – kun takeaway, men perfekt å ha med til parken på en solfylt dag.
  • Nelles Filosoffen: liten café ved den fineste Munke Mose parken.
  • Bluefin Odense: kanskje Odenses beste sushirestaurant med studentrabatt!
  • Phi Mo: masse deilig thaimat!

Vanligvis er Odense full av liv, sosiale arrangementer og festivaler som forhåpentligvis kommer tilbake etter corona-pandemien. Selv vil jeg anbefale Tinderbox-festivalen som er en av de mest kjente festivalene i Danmark med mange spennende artister som finner sted i slutten av juni, J-dagen og et mer sportslig arrangement som Odense Løbet! Av utestedene kan jeg anbefale:

  • Den Smagløse Café
  • På Taget
  • Blomsten og bien
  • Bodegaen
  • Carlsens Kvarter

For de som ønsker å studere i Danmark, vil jeg varmt anbefale Odense, som både er en nydelig og sentral studentby, men som også tilrettelegger for godt faglig utdannelse og byr på attraktive sosiale arrangementer!

Takk for meg og masse lykke til videre! :-)»

Tusen takk for et supert og informativt innlegg om Odense, Sandra! Vi setter stor pris på at du har tatt deg tid til å dele dine opplevelser om kandidatutdannelsen og Odense generelt.

Hvis du vil lese mer om Odense kan du også sjekke ut Lives erfaringer med kandidatutdannelsen i Odense.

Ha en fin uke videre<3

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s