God morgen og god mandag, fine psykologistudenter!
I SPUs historie har det vært lite informasjon om den kliniske masteren i Aalborg, og det måtte vi selvfølgelig gjøre noe med. Vi har vært så heldige å få et informativt innlegg om AAU av Agnethe. Hun er tidligere Lillehammer-student, og kan forhåpentligvis svare på spørsmålene du lurer på angående masteren.
«Hei!
Mit navn er Agnethe Ryttersgaard Nicolajsen. Jeg var så heldig, at få 3 år i jeres smukke, norske natur, da jeg studerede min bachelor i psykologi i Lillehammer, og endnu mere heldig at stå med en bachelor i hånden sommeren 2020, masse oplevelser, venskaber og mv. rigere, før jeg vendte snuden hjem igen til mit kære hjemland, Danmark.

I Danmarks 4. største by, er jeg en af de 211.684 indbyggere som bor her. Jeg er lige blevet færdig med mit 7. semester i psykologi, på masteren ved Aalborg Universitet (AAU). AAU har jeg ikke så ofte hørt på andres tunger, når de snakker om, at tage master i Danmark – Ja, faktisk har jeg snakket med folk, som ikke engang troede at man kunne søge ind! Jeg blev derfor glad, da SPU spurgte om et ”lille” indlæg om AAU, så jeg kunne give mine kommende kollegaer lidt indsigt, og måske også en lyst, til at begynde her i nordens Paris.

Jeg havde en del kendskab til masteren før jeg begyndte. Jeg havde nemlig nørdet på deres hjemmeside de sidste 3 år, da jeg var helt forelsket i et af deres professionsprogrammer – Neuro – som jeg uddyber lidt senere. Der var derfor heller ikke tvivl om, at det var dét tilbud, jeg takkede ja til i maj 2020. Aalborg var bestemt også attraktivt for mig, af andre årsager en deres professionsprogram – Modsat andre storbyer, er der mere end nok med studieboliger her, hvilket betyder, at huslejen er lav! Jeg og min samboer, giver til sammen 3700,- (inkl. Boligstøtte – anbefaler at søge dette!) for 50m2 egen lejlighed, med stue/køkken, soveværelse, toilet og altan! Endnu bedre er det, at både vand, varme og internet er inkluderet i prisen, så el er det eneste man betaler for, hvilket er billigt her i Danmark. Hvis Aalborg er noget for dig, kan du helt uforpligtende skrive dig op på venteliste til flere studieboliger på aku-aalborg.dk, noget jeg gjorde, der sikret mig, at jeg havde en lejlighed dagen efter jeg fik tilbud om plads. Boligstøtte, kan du søge efterfølgende på Aalborg kommunes hjemmeside.

Kan man blive psykolog i Norge med master fra AAU?
Det spørgsmål, som jeg tit får, fra mine norske bekendtskaber fra Lillehammer er, om man kan få autorisation i Norge, hvis man har master fra AAU. Selv, er det ikke en del af min plan (men hvem ved, nu med norsk samboer, som jeg har fået slæbt mig med til Danmark). Man skal huske, at trods det store fokus på fordybelse i professionsprogrammerne på AAU, så bliver man uddannet generalist, og ikke specialist. Dette betyder, at vi har mere generelle fag ved siden af, som gør at vi bl.a. får den beskyttede titel, psykolog, når vi kommer ud på den anden side. Det betyder også, at de mange ”fællesfag” man har på 7. semester, er lagt således så man ved 8, 9 og 10 semester kan fokusere mere på den valgte profession, og at praktikken er lagt op, så det passer til det, du ønsker at fordybe dig i. Hvis man ønsker et speciale efterfølgende i sin karriere, tænker jeg, at en master fra AAU giver en rigtig god- og faglig start. Da det er længe siden, at AAU har optaget så mange udefra, kan jeg ikke sige med fuld garanti, om man kan få autorisation – Men dette er det samme for både AU, KU og SDU, hvor alle med klinisk master herfra skal søge gennem helsedirektoratet. Da AAU er klinisk master, tænker jeg umiddelbart, at den falder under samme kategori, som de andre. Jeg er i kontakt med helsedirektoratet, og venter på svar – Når jeg får dette, kan jeg eventuelt spørge SPU pænt, om de kan opdatere her på indlægget.
OPPDATERING FRA HELSEDIREKTORATET: «Utdanningen er blant de som godkjennes i Norge på grunnlag av EØS-regelverket (EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv), ettersom den gir rett til å utøve selvstendig arbeid som klinisk psykolog i Danmark (med utredning, diagnostisering og behandling av pasienter med mentale lidelser). Søkere som kun har den danske mastergraden i psykologi, uten klinisk praksis/klinisk yrkeserfaring, må gjennomføre en periode med veiledet praksis som psykolog i Norge før de kan oppnå norsk autorisasjon»

Hvad var det nu lige de der professionsprogrammer går ud på?
På masteren i psykologi ved AAU eksisterer der 9 professionsprogrammer! Med den bredde, kan det være, at du måske ser et program, som lige er dig? I sommer 2020, besluttede AAU at inddele de 9 programmer mellem 5 hovedprogrammer – Dette er ikke noget der er af særlig betydning, blot at man mellem nogle af programmerne har visse fælles forelæsninger. Samtidig, findes der 2 programmer, hvor der undervises på engelsk. Her er de som følgende
1) Klinisk (C-PPP):
- Universitetsklinikken (UK)
- Børne- og ungdomspsykiatri (BUP)
- Voksenpsykiatri (VP)
2) AKO
- Moderne Arbejdsmiljøpsykologi (MAP/tidligere SNOW)
- Clinic Counseling Consultation Coaching (C4U/tidligere CCCC)
3) CPEP:
- Cultural Psychology (CP – Engelsk undervisning)
- Educational Psychology (EP/tidligere PPSA)
4) KUR:
- Børnesprogsklinikken (BSPK)
- Klinik for Handicap- og Rehabiliteringspsykologi (KHARE)
5) Neuropsychology (Engelsk undervisning)
Jeg fik besked om at sende dette på mail, efter jeg var blevet optaget. Det er derfor ikke en garanti, at man får det man ønsker sig allermest, men de forsøger at give dig noget indenfor dine første 4 prioriteter. Jeg har hørt folk hviske om, at især det kliniske program er populært – men igen – det har ikke noget at sige, for at du bliver færdiguddannet psykolog, så min anbefaling er klart at vælge noget, som DU synes er spændende. Du kan læse mere om de forskellige professionsprogrammer på deres hjemmeside HER / (Bemærk, at de hedder lidt noget andet på hjemmesiden end opført her, da det ikke er opdateret endnu)
Jeg var så heldig, at få min første prioritet – nemlig Neuro. Vi er en lille klasse på 10 kvinder, hvilket jeg synes er mega fedt, da man får lidt den ”klassefølelse”, som jeg i hvert fald har savnet. Vores undervisning har bestået af ca. 12 forelæsninger á la 2 timer hver. Der er ikke mødepligt skal det siges, men man får meget ud af det. Udover dette, har vi haft en 3-4 seminarer, bl.a. et seminar hvor vi var ude og kigge (or røre) ved ægte menneskehjerner! Sådan noget, som mange rynker næsen ved at tænke på, men andre (inklusiv mig selv) synes er mega spændende! Praktikken på 8. semester, forløber sig over 50 arbejdsdage, med stor fleksibilitet, hvor man enten kan tage det fuldtid, eller fordele det over hele semesteret. Da jeg går Neuro, betyder det at jeg har fået en praktikplads ved to neuropsykologer, på et neurologisk ambulatorium. I løbet af mine 50 dage, vil jeg få egne patienter der både trænger test, konsultation, psykoedukation m.m. – Noget som jeg glæder mig til, da jeg tror det bliver en lærerig oplevelse og en god mulighed for at se, hvordan arbejdet som neuropsykolog kan være.

En hverdag ”på” AAU (pandemi-edition)
Min hverdag – ligesom mange andre for tiden – er ikke helt normal, og det kan være svært at sige, hvordan den ville have set ud under normale omstændigheder. Jeg har forsøgt at bevare en normal døgnrytme (det er ikke altid så nemt!), hvor jeg står op og enten læser hjemme i min lejlighed, eller har gjort brug af AAU’s faciliteter. Ellers, så har min tid gået på, at udforske Aalborg yderligere og være sammen med de tætteste kontakter, som jeg har her i byen.
Aalborg har flere campusser fordelt rundt omkring i byen. De fleste er ude i Campus Øst – Det er enormt! Og jeg kan stadig ikke helt finde rundt. Det er som at gå i en lille universitetsby. Dog, så har de deres hovedbibliotek derude, et sted jeg nyder at læse når muligheden har budt sig; det er et stort bibliotek, med masser af gode læsekroge og hyggelige områder efter hver en smag – Og så er der en kantine, hvis man nu har glemt (enten bevidst eller ubevidst) madpakken. I efteråret 2020, blev det besluttet at rykke psykologikandidaterne ned i byen, hvilket betyder, at mit campus er helt central, i bygningerne vi kalder for Create og Nordkraft. Create er primært for forelæsninger, og er en super lækker bygning ved strandpromenaden med udsigt over havnen. En gang jeg sad og læste her, oplevede jeg faktisk at se den berømte Aalborg-delfin, som ofte tager sig en tur ind i havnen for at hoppe rundt – Stor distraktion fra læsningen, men for øjeblikket, absolut det værd at kigge på, hehe. Nordkraft er nabobygningen bag, hvor psykologi lige har fået tildelt hele 11. og 12. sal! Her er det primært hvor undervisningen i professionsprogrammet foregår, men der er god mulighed for en læsekrog med fantastisk udsigt. Det er forholdsvis nyt, og AAU er stadig i gang, med at forbedre områderne, så det kan blive endnu mere hyggeligt og brugbart for os studerende.

When in Aalborg..
Er der én ting, jeg ofte hører fra nordmænd, når de snakker om Aalborg, så er det (trommehvirvel)…: Jomfru Ane gade! Og ja, det er også en ting, som byen er kendt for. Jomfru Ane gade, er et skridt til højre (næsten) fra slutningen af gågaden, og er en sidegade fyldt med barer til en hver smag. Desværre, har jeg ikke oplevet gaden på masteren, men da jeg er af dansk blod, har jeg jo været der før. Det kan klart anbefales til den ubeslutsomme festgruppe, der har lyst til en sjov aften med masser af forskellige tematikker. Og er du ekstra glad for øl og konkurrence, så anbefaler jeg en tur til Café Guldhornene, hvor du kan drikke dig til ”Ridder” og få dit navn indgraveret og hængt op i baren, som gevinst for, at du klarede dig igennem 10 store fadøl på en aften 😉 Ellers, er jeg personligt glad for Café Ulla – Navngivet efter den elskede danske internationale korrespondent, Ulla Terkelsen – der serverer utrolige lækre drinks og har alt af brætspil liggende til benyttelse.

Aalborg har meget at byde på, og ligesom Århus og København, findes der også en streetfood. Denne er jeg stor fan af, især om sommeren, der med sine lækre udepladser tilbyder fantastisk udsigt lige ved havnefronten. Der findes et bredt sortiment af mad og drinks, så der næsten er garanti for, at alle i vennegruppen, har tilfredse maver efterfølgende. Udover dette, er der også restauranten MEAT, som er noget ”dyrere” (efter danske standarder), hvis man sætter pris på lækre steaks og sides. Her er princippet, at man vælger ønsket kød og 3 sides, så man får mulighed for at sy sammen sin egen tallerken. Leder du efter en god burger, med student venlige priser, anbefaler jeg klart Grillen Burgerbar på Østerågade i centrum (you can’t miss it) eller Burger Shack som ligger lige overfor. Er du til sushi, er du kommet til rette by! Det finder du over alt – lige fra á la carte til all-you-can-eat buffet til ingen pris.

Andre ”hemmelige” perler i byen
Er du lokal Aalborgenser, som nogle vælger at kalde det, er der masser af gemte perler i og udenfor Aalborg. Aalborg tilbyder mange gratis udendørsbaner til både fodbold og basket – Heriblandt en super lækker bane nede på havnen! Ellers, kan GAME Streetmekka anbefales, der byder alt fra klatrebaner til indendørs fodbold og basket baner – Og bordtennis, til dem, der synes dette er morsomt. Man skal dog betale en pris for dette, men bliver du medlem (koster kun noget første gang) er prisen lav efterfølgende. I Nordkraft, med sine mange etager, finder man også DGI-huset, som bl.a. har badmintonbaner, som kan lejes for 120,- pr. gang.

Strandpromenaden i Aalborg strækker sig langt, og er lagt godt til rette for en flot gåtur, med masser af mulighed for ophold undervejs med diverse grønne områder, bænke, liggestole og flere bademuligheder. At hoppe på cyklen (Jeg er jo dansk) og cykle ned langs denne på en sommerdag, kan klart anbefales! For enden af promenaden og et lille stykke til, finder man også friluftsbadet i Vestre Fjordpark i Aalborg. Dette anbefales også herfra – Der er indrettet både klatrebaner, svømmebaner, diverse vandaktiviteter, vipper som alt kan benyttes gratis, og med bl.a et stort tilrettelagt græsareal, er der plads til alle. Der er både toiletfaciliteter og en kiosk, så her går der hurtigt en hel eftermiddag i solen (++ streetfood ligger lige rundt om hjørnet herfra).

Aalborg er en storby, men med de mange parker, kan man også få sig et afbræk fra trafiklarm og cyklister, og enten finde et sted under skyggen eller anvende skateboardbanerne, hvis man vil. Og så er Aalborg kendt for, på underlig vis, at have ekstrem mange harer, så det er ikke uvant at de hopper forbi, mens man nyder naturen. Er man lidt tættere på centrum, kan man også slentre ned ad Søndergade, tæt på gågaden, hvor man føler man bliver taget 100 år tilbage – Stille kvarter i midten af alt.

Og til slut!
Jeg håber, at jeg med dette indlæg, kunne give lidt indsigt i, hvordan det er at tage klinisk master i psykologi ved AAU. Hvis der er noget jeg ikke har besvaret, eller du sidder derude, og har flere spørgsmål – Alt fra hvordan man søger plads til hvordan man udtaler ”fem flade fløde flødeboller på et fladt flødebollefad” på dansk med vores bræklydende d’er, så er du velkommen til at tage kontakt. Jeg findes på de fleste sociale medier og har også min mail (agnethe.rytters@gmail.com). Ellers, så håber jeg at du som læser, holder dig sund og rask samt et bedre 2021 for os alle <3″
Tusen hjertelig takk, Agnethe, for at du besvarer så mange spørsmål vi har lurt på! Og takk for at du belyser et master-alternativ vi ikke har visst like mye om som de andre kandidatstudiene i Danmark. Vi ønsker deg lykke til videre, og setter så stor pris på innlegget du har skrevet!
Husk at Karrieredagen 2021 er mandag 15. februar, og der vil dere kunne få svar på det dere lurer på om mange ulike masterprogrammer. All info kan dere se på Facebook-arrangementet.
PR-jentene