Hei!
Vi håper at alle har hatt en fin start på uken. I ukene fremover kommer vi til å legge ut flere innlegg om diverse mastere. Vi håper at dette kan hjelpe de av dere som ønsker å søke seg videre etter bachelor. Denne uka er det Maren sitt innlegg om Odense som står for tur, og vi har vært så heldige å få et innholdsrikt og interessant innlegg om hva Odense har å by på – både studiemessig og fritidsmessig. Maren går sitt første år på klinisk master, og har skrevet om sine erfaringer med studiet.
«Hei, flotte bachelorstudenter!
Jeg heter Maren Torvanger, 23 år gammel, tok bacheloren min i Tromsø og Lillehammer, og går nå andre semester, første året på kandidatutdannelsen i klinisk psykologi ved det Syddanske Universitet i Odense (SDU).

Første inntrykk:
Før jeg bestemte meg for å studere ved SDU hadde jeg hørt utrolig mye flott om både byen og spesielt foreleserne. De ble beskrevet som enormt oppmerksomme og lidenskapelig opptatt av fagene sine. Forventningene mine var derfor høye i møte med studentlivet i Odense.
Da jeg kom til Odense ble jeg møtt av en by full av sjarm, koselig restauranter, og flotte mennesker. Jeg opplevde et inkluderende og godt fellesskap i klassen, med noe senkede skuldre ift. karakterpress. I mitt kull, og på generell basis, er det en del norske studenter, så i startfasen var det lett å finne likesinnede og å få snakket med andre i lik situasjon. Personlig synes jeg det har vært god dynamikk mellom norske og danske studenter, der vi har lært av hverandre og fått enda større utbytte av vår psykologi-forståelse.


Det faglige:
Som nevnt tidligere var forventningene mine høye til foreleserne og nivået på forelesningene, og disse forventningene ble møtt i all grad. Foreleserne er fantastisk dyktige, og man kan kjenne på læring etter hver forelesning. Studentene er aktive, og både store og små spørsmål blir besvart med likt engasjement fra forelesere.
Selve strukturen på utdanningen har en fin oppbygging med medisinsk psykologi, profesjonell samtale, og klinisk psykologi i første semesteret. Andre og tredje semesteret er noe mer fritt da man kan strukturere løpet litt mer selv. Det jeg synes er veldig greit med Odense er fleksibiliteten i forhold til gjennomføring av praksisen, da man kan like gjerne ha det i Norge som i Danmark. Man får velge helt fritt hvilket område man vil arbeide med som psykologpraktikant.
Jeg skal gjennomføre hele praksisperioden, som er på 65 dager, i et komprimert løp denne våren i Oslo. Praksisoppholdet, der man fører logg fra sin praksis, kjører man parallelt med undervisning i anvendt psykologi, lovgivning og etikk. Anvendt psykologi er en videreføring fra profesjonell samtale, og lovgivning og etikk fokuseres det på ulike etiske problemstillinger, i tillegg til lovverket man må forholdet seg til. Tredje semesteret, andre året, består også av metodevalgfag – her kan man velge mellom kvalitativ og kvantitativ metode. Fjerde semesteret har fullt fokus på kandidatspecialen, altså masteroppgaven.
Første semester er det en del forelesninger og seminarer, men personlig synes jeg det var helt topp. Man fikk raskt møte og bli kjent med de andre i klassen, man hadde gode muligheter til å få seg rutiner og man ble pushet til å opprettholde en viss fremgang i studiene. På universitet finnes det både åpne bibliotek og stillesaler, så hva en man liker finner man seg en plass. Jeg har bodd i byen og det tok meg ca. 15 minutter å sykle til skolen, så alt av hva man skulle ønske seg var innenfor rekkevidde. Det er flere større kafeteriaer også, som er koselige å sitte ved og spise, lese, snakke, eller bare ta seg en pause i. Utenfor universitetet, har Odense fantastiske fine cafeer, som Nelles og Café Nordfreds, og hovedbiblioteket i sentrum av byen. En av biografene (kinoene), ligger i samme bygg som biblioteket, så å avslutte lesedagen sin med en film var alltid koselig. Café Nordfreds, etter min mening, har byens beste kanelbolle, eller som det heter i Danmark – kanelsnegler.


Studiehverdagen kommer veldig an på hvordan man legger opp dagene sine selv. Jeg har gjennom hele bacheloren tatt nøye og strukturerte notater fra alt pensum. I Odense har jeg heller fokusert mye på kollokviearbeid, og var både i en norsk gruppe og en dansk – som fungere veldig bra.
Fritiden:
På fritiden kan Odense by på alt fra spillekvelder på Papas Papbar, mat fra alle verdens land hos Storms Pakhus, og gåturer/løpeturer i en av de flere parkene Odense har. På starten av året møttes vi ofte i parkene, med tepper, noe godt å drikke og hyggelige leker. Det oser av liv, stemning og lykkelige studenter når solen er ute. Hos Storms Pakhus, for eksempel, er det greit å huske å bruke studentrabatt på mat, og for å få relativt billig alkohol enda billigere 😛
Før jeg kom til Odense tenkte jeg at jeg måtte stålsette meg med mye øldrikking, da jeg egentlig foretrekker god vin og drinker, men Odense viste seg å være tidenes by for cocktails. Amy’s Bar and Winehouse for drinker, og den Smagløse Cafe for drikke og kortspill, er å anbefale.
Odense er en by full av liv med arrangementer som Tinderbox-festivalen og H. C. Andersen festivalen, for å nevne er par. J-dagen er en spesiell feiring i Danmark, og i Odense får man kjent på den danske lykke. Da kommer juleølen på markedet! Utesteder er det flere av som, Blomsten og Bien, Bodegaen, The Old Irish Pub, og Carlsens Kvarter.



Hvis man ønsker seg en minnerik opplevelse med flotte mennesker, morsomme arrangementer, en studentby som tilrettelegger for et godt faglig miljø og utdannelse, kan jeg anbefale Odense på det varmeste.»
Tusen takk for et supert og informativt innlegg om Odense, Maren! Vi setter stor pris på at du har tatt deg tid til å dele dine opplevelser om kandidatutdannelsen og Odense generelt.
Hvis du vil lese mer om Odense kan du også sjekke ut Lives erfaringer med kandidatutdannelsen i Odense og Sandras erfaringer med kandidatutdannelsen i Odense.
Ha en fin uke videre<3