Hei igjen alle psykologistudenter!
Enda et innlegg om klinisk master i Danmark er klart. Denne gangen har tidligere Lillehammer-studenter Ingeborg og Gina skrevet et fantastisk innlegg til oss om hvordan det er å bo og studere i København. Et mer detaljert og innholdsrikt innlegg kan vi ikke få tak i. Så TUSEN TAKK til Ingeborg og Gina for dette! Nå håper vi at denne informasjonen er nyttig for dere som vurderer å søke videre til klinisk master.
«Heihei! Vi er to jenter, Ingeborg og Gina, som har fullført en bachelorgrad i psykologi på Lillehammer og som nå går klinisk master i psykologi ved Københavns universitet. Vi går nå inn i vårt andre semester på førsteåret. I dette innlegget skal vi så godt vi kan prøve å svare på hvordan studiehverdagen på KU ser ut, det sosiale livet i København og forhåpentligvis andre ting dere måtte lure på.
Vårt møte med KU
Så langt trives vi godt som studenter på Københavns universitet! Vi valgte selv denne masteren fordi vi har et ønske om å få autorisasjon som klinisk psykolog i Norge og synes det er fint at vi har denne muligheten i Danmark. Personlig valgte jeg (Ingeborg) å takke ja til studieplass ved KU fordi hallo København er verdens beste by?? Her er det både muligheter for shopping, uteliv, oppleve storbytilværelsen og være omringet av fine naturomgivelser. I tillegg har KU flere studiepoeng med praksis som jeg selv tror vil være en nyttig erfaring for senere arbeidsliv! Jeg (Gina) valgte masteren på KU av mange av de samme grunnene som Ingeborg! Køben er en nydelig storby med en superchill vibbe, noe vi trives veldig godt med. I tillegg har universitetet mye å tilby når det gjelder det faglige, men dette kommer vi litt tilbake til!
Studiets oppbyggelse
1. Semester
Den kliniske masteren på KU består av fire semester som strekker seg over to år. I det første semesteret skal man velge et hovedprogram som er det man hovedsakelig har lyst til å fordype seg i. Her kan man velge mellom arbeid- og organisasjon, klinisk psykologi, nevropsykologi og sosial utviklings- og integrasjonspsykologi. I tillegg skal man ha et seminarfag og et praksisfag tilhørende hovedprogrammet man har valgt. Uavhengig av hvilket hovedprogram man velger, skal man også ha faget psykologisk testing. Dette faget består av forelesninger med teoretisk kunnskap og seminar der man skal øve på å være psykolog, klient og observatør når man gjennomfører psykologiske tester som WISC-IV og WAIS-IV.
Ettersom vi ikke har hatt det samme hovedprogrammet forteller vi begge litt om våre egne erfaringer med klinisk- og nevropsykologi som hovedprogram. Det er viktig å påpeke at påmeldingsperioden til fag på høstsemesteret er mellom 15. mai – 1. juni for å ha større sjanse for å få de fagene man vil ha. Dette gjøres på https://kunet.ku.dk under selvbetjening. Hvis man søker etter denne perioden må man ta de fagene som er ledig, men man blir psykolog uansett hvilket hovedprogram man har!
1. Semester / klinisk hovedprogram (Ingeborg):
På klinsik hovedsøyle er det kliniske psykologer som holder ukentlige forelesninger om deres profesjonelle fagområde. Her lærer vi om ulike terapiformer og får et innblikk i arbeidet som psykolog. Faget består kun av frivillige forelesninger og avsluttes med en ukes eksamen.
Når det gjelder seminarfag på klinsik hovedsøyle er det mye forskjellig å velge mellom! Her kan du fordype deg i alt fra spiseforstyrrelser til klinisk barnepsykologi. Dette faget er bestått/ikke bestått, men krever arbeid underveis i semesteret. Danskene er mye flinkere til å delta aktivt i timene enn vi nordmenn, men etter hvert ble vi også tryggere på dette.
Praksisfaget på klinisk hovedprogram innebærer at man velger en terapiform man har lyst til å fordype seg mer i. Her kan man velge alt fra kognitiv atferdsterapi til mindfulness og psykodynamisk terapi. I disse timene får også en student mulighet til å prøve seg som terapeut for en ekte klient, der sesjonen tas opp og blir vist foran resten av klassen!
Les her for en fullstendig oversikt over seminarfag og praksisfag på klinisk hovedprogram: https://psy.ku.dk/uddannelser/kandidatuddannelsen/undervisning_e21_ka/
1. Semester/nevropsykologi som hovedprogram (Gina):
I dette hovedprogrammet er det primært nevropsykologer som holder forelesninger og har ansvar for seminar- og praksishold. I forelesningsrekken har vi i løpet av høsten vært innom ulike typer nevropyskologiske skader, sykdommer og syndromer. Eksamensformen er som nevnt ovenfor en ukes eksamen med karakter som vurderingsform.
KU tilbyr kun ett praksishold og ett seminarhold til nevro-programmet, så man får altså ikke velge blant flere spesifikke temaer slik som på klinisk. I gjengjeld tilbyr nevro-programmet utflukter og mye praktisk-rettet arbeid. I praksisholdet har vi også vært så heldig å har fått dratt på flere utflukter til bla. til Nevrologisk Avdeling på Rikshospitalet, Center for Hjerneskade og deltatt på seminar om demensutredning på Rikshospitalet. Disse utfluktene har alle vært veldig lærerike og spennende!
I seminarholdet har det i hovedsak vært mye faglige diskusjoner om spesifikke emner. Vi har totalt hatt fire innlevering i løpet av høsten; muntlig fremføring, skriftlig oppgave, podcast-innlevering og en portfolio som leveres ved slutten av semesteret.
2. Semester /bi-program
Når det gjelder 2. semester skal Ingeborg ha nevropsykologi som bi-program mens Gina skal ha klinisk. Ettersom det er et bi-program skal man ikke ha praksisfag eller seminarfag, men heller to valgfag som man kan velge uavhengig av bi-program. Ingeborg skal ha valgfaget psykotraumatologi og barnenevropsykologi, mens Gina skal ha valgfaget «brain and cognitive development» og «group processes and intergroup relations».
I tillegg skal man i 2. semester ha enda et metodefag, avansert metode. Også her er det mulig å velge en metode man synes er ekstra interessant. Alt fra tradisjonell kvantitativ metode, til klinisk psykologisk metode og mer spesifikke metodefag. Ingeborg skal ha et nyopprettet metodefag som heter psilocybin-assistert psykoterapi, mens Gina har valgt klinisk psykologisk forskningsmetode.
For en fullstendig oversikt over valgfag og avansert metodefag se her: https://psy.ku.dk/uddannelser/kandidatuddannelsen/undervisning_f22_ka/
Campus
3. Semester/4. Semester
I utgangspunktet tilsier semesteroppbyggingen at man har praksis i tredje semester og skriver masteroppgave/speciale i fjerde semester, men her er det stor fleksibilitet! Så lenge man har gjennomført og bestått alt på 1. og 2. semester, så kan man selv velge hvordan man ønsker at 3. og 4. semester skal være. Vi begge har en plan om å skrive masteroppgaven til høsten, og flytte hjem til Norge i desember 2022 for å ha praksis i 4. semester. På denne måten får vi mulighet til å bo sammenhengende i København i 1,5 år.
Når det gjelder praksis er man selv ansvarlig for å ta kontakt med praksissteder, men KU har en liste over forhåndsgodkjente steder i både Norge og Danmark for å gjøre jobben litt lettere. Det er også mulig å finne steder utover disse, men da må man ta kontakt med universitet for å sikre seg at stedene godkjennes. Praksis foregår i 14 uker, der du jobber 30 timers uker mandag-torsdag. I tillegg skal man ha undervisning på fredager i lovgivning, etikk og praksisanalyse. Det hele avsluttes med å skrive en portfolio og en muntlig høring basert på portfolioen.
Generell informasjon om studiene
Nettsiden til universitetet er noe uoversiktlig, og det kan være vanskelig å få med seg viktige frister ettersom det ikke er like god oppfølging som på Lillehammer. De viktigste fristene å huske foreløpig er likevel:
Søknadsfrist: 1. mars.
Påmeldingsperiode til fag på høstsemesteret: 15. mai-1. juni.
Ikke nøl med å ta kontakt med studieadministrasjonen dersom du har spørsmål! Erfaringsmessig svarer de relativt raskt, og hjelper til så godt de kan. Kontaktinformasjon finner du her: https://samf.ku.dk/uddannelser/studenterservice/
Ettersom at flere helt sikkert ønsker et fast svar på hva snittet for å komme inn i københavn er, tenkte vi å svare kjapt på det også! Universitetet har ingen tilgjengelig statistikk på hva laveste karakter var for opptaket, men da vi søkte lå det på litt over B (over 10 i danske karakterer). Dette kan selvfølgelig variere fra år til år, men snittet har ligget stabilt rundt B de siste årene. Fordelen med opptaket på KU er at man får et betinget opptak som innebærer at man får tilbud om studieplass allerede i mai så lenge man består fagene på siste semester på bachelor. Vi fikk svar på selveste 17. mai!
Vår studiehverdag
Vår studiehverdag her i køben har vært (og er fortsatt) ganske varierende! Semestrene er relativt fast lagt opp ettersom at vi har tre obligatoriske undervisninger og en frivillig per uke. Forelesningene varer i 2 timer mens seminarhold og praksishold strekker seg over 2-3 timer. I tillegg til dette går det en del tid til gruppearbeid og innleveringer, samt selvstudier. Utover dette har vi på kandidaten mye frihet til å forme vår egen studiehverdag. Har man lyst til å ta noen dager fri og heller leke litt turist, er dette absolutt mulig! Sammenlignet med bacheloren på Lillehammer bruker vi nå færre timer på selvstudier i uken og legger dagene opp slik at det er plass til mer enn kun lesesalen!
Når vi leser på egenhånd jobber vi både på campus og hjemmefra, noe vi syntes er veldig behagelig. Når vi sitter på campus er det oftest i arbeidsområder hvor man også kan prate litt og være sosial, som i skolens “newspaper lounge” eller i kantinen faktisk! KU har dog flere stille-lesesaler plassert på campusene og på fakultetets bibliotek like ovenfor skolen. I tillegg finner man alltid en kafe eller lounge som er tilrettelagt for at studenter kan sitte å jobbe! KU tilbyr også grupperom man kan booke og sitte med kollokviegruppen eller alene. OBS: nettsiden til booking av grupperom er noe rotete så husk å dobbeltsjekke at du har fått tildelt et rom!!!
Det sosiale liv i København – se og gjøre
Wooow, her er det mye! Sett bort i fra de typiske turistattraksjonene i Indre by som Nyhavn og Strøget, har køben så mye å by på for studenter. Man finner alltid er en koselig kafe rundt absolutt hvert hjørne, flere supergode restauranter i de ulike bydelene og flere fine steder å spasere rundt i (evt. sykle) for å virkelig oppleve byen. I tillegg bør reffen oppleves dersom man er glad i street food eller bare vil være sosial med venner!
Å skaffe seg en sykkel er også helt essensielt når man bor her. Man bruker den så og si hver dag (med mindre det pøsregner) og det tar mye kortere tid å komme seg rundt. I tillegg sparer man mye penger på dette sammenlignet med å reise kollektivt. Vi begge har kjøpt brukte sykler og betalt rundt 1000 DKK for de, noe som er ansett som veldig grei pris her!
På Nørrebro ligger det flere kule bruktbutikker og lokale shops og i Indre by finner man så og si alle de “kjente” kjedebutikkene som Zara, Ganni, Samsøe, Urban Outfitters osv.
Vi bor begge to på Frederiksberg og er superfornøyd med å bo i denne bydelen! Frederiksberg Have er et must hvis man trenger litt skog og grønt å se på, Gamle Kongevej er perfekt for shopping (både kjedebutikker og lokale handlere) og Værnedamsvej som krysser til Vesterbro har flere gode restauranter! Utover dette er Vesterbro og Nørrebro stedene vi har dratt til for god mat og hygge!
Fine køben<3
Når det gjelder uteliv har køben mye å by på. Chateau motel har blitt til hovedklubben, i hvert fall for oss nordmenn og er et superkult sted med flere etasjer og skikkelig dansegulv. Klubbene og barene i Kødbyen er også høyt rangert. På kjederesturanten Frankies, som man finner både i Strøget og andre bydeler, har deres “all you can eat and drink in 2 hours” har heller ikke slått feil an!
Under har vi laget en liten liste over ting vi ikke har fått tid til å se/oppleve enda men gjerne vil gjøre i løpet av våren!
- Ta turistbåt langs kanalen ved Nyhavn
- Ha piknik i Kongens have (nyydelig stor park midt i Indre by og like ved skolen)
- Perle på en smykkebar (her kan man perle og lage smykker MENS man drikker kaffe og spiser kaker)
- Dra på en ultimat barhopping
- Spise byens beste pizza på den italienske restauranten “Bæst”
- Besøke tivoli rundt Halloween (det skal tydeligvis være tidenes greie!)
- Besøke Cisternerne (kunstutstilling under bakken og sett fra en båt)
For oss har København har vært i skikkelig fin studieby hittil og vi er veldig fornøyd med KU sin kliniske master. Vi gleder oss masse til et nytt semester med flere sosiale opplevelser og faglige inntrykk. Vi kan absolutt anbefale KU til studenter som søker en studieby som tilbyr høy faglig kvalitet med stor grad av selvstendighet og samtidig utallige muligheter for å leve storbylivet!
Klem fra Ingeborg og Gina, vi håper på å se flere av dere til høsten ❤ PS: om vi ikke svarte på alt dere lurer på må dere ikke nøle med å sende oss en melding på facebook!»
Relaterte innlegg: Even om klinisk master i København her og Ida om klinisk master i København her
Igjen vil vi takke dere så mye for dette innlegget!
Ha en fin dag videre. SPU