Ingunn, Fride og Elise om klinisk master i Aarhus

Hei igjen alle psykologistudenter!

Tidligere Lillehammer-studenter Ingunn, Fride og Elise har skrevet et fantastisk innlegg til oss om hvordan det er å bo og studere i Aarhus. Dette er et alle tiders innlegg som vi anbefaler å lese dersom klinisk master i Aarhus er av interesse.

«Hei!

Vi er Ingunn, Fride og Elise, og vi studerer klinisk master i smilets by, Aarhus. Høsten 2021 begynte dette fantastiske eventyret:

Vi kom fra korona-Norge til ingen-regler-Danmark. For heldige som vi var, lettet de på restriksjoner tidligere i Danmark enn i Norge. Den dagen er nok noe vi vil huske for alltid.

Bosted

To av oss bor i danske kollektiv, og det anbefales på det sterkeste om du ønsker å kaste deg ut i det danske miljøet. Ikke bare er det en gyllen mulighet til å bli bedre på dansk, men Aarhusianerne (ja, de kalles faktisk det) kjenner Aarhus bedre, og kan gjøre deg kjent med byen på en annen måte. Avstanden til skolen er litt seig, men personlig vil vi heller bo nærmere byen enn skolen, så vi anbefaler å bo enten i sentrum eller på Frederiksbjerg (litt Grünerløkka-vibes).

Når det gjelder bosituasjon, kan det være lurt å lese seg litt opp på hvordan reglene for spesielt depositum fungerer i Danmark. I Norge er vi vant til å få tilbake hele depositumet, noe du er heldig om du får i Danmark. Terskelen for å slipe gulv og male vegger er lav hos danskene, og mer om nettopp dette kan leses her: https://www.ansa.no/Studier-i-utlandet/under/ansa-i-utlandet/ansaland-danmark/lokallag/ansa-aarhus/.

Litt praktisk

På ANSA sine nettsider, står det mye relevant og viktig informasjon om bolig, hvordan det er å leve i Aarhus og alt du behøver å vite om CPR-nummer, NemID og andre nødvendigheter for å komme ordentlig på plass. ANSA er en organisasjon for norske studenter i utlandet. Styret i ANSA-Aarhus har vært fenomenale på å arrangere gøyale arrangementer for de norske studentene, og i løpet av et halvt år har vi tatt del i alt fra rebus for å bli kjent med Aarhus, Odense-tur, feiring av den store J-dagen, fotballkamper, strikkekvelder, treningsøkter, badminton og et fantastisk julebord med blant annet en fantastisk herrenes tale. Sjekk ut @ansaarhus på Instagram.

Språk

Når det gjelder språk, er vi rimelig sikre på at vi snakker for alle de norske når vi sier at det var en språkbarriere i begynnelsen. Det beste tipset (som vi dessverre ikke fulgte selv) er å bare bestemme seg for å snakke dansk sekundet man ankommer landet. Dansker forstår mye mindre norsk enn man tror, og de forstår også mye mindre norsk enn vi forstår dansk. Så bare snakk dansk.

Majoriteten av forelesninger går på dansk, og da snakker vi ikke dansk som i 25%-i-klassen-er-nordmenn-så-vi-må-ta-hensyn-dansk, men dansk som i 100km/t-hva-faen-sier-de-dansk. Det var en utfordring i begynnelsen, men det hele gikk seg til ganske raskt, og et tips er å sette seg langt frem i auditoriene for å høre og se foreleser bedre. Det er heller ikke til å kimse av, at øvelse gjorde mester. I starten av oppholdet, og litt fremdeles, føltes det litt flaut å forsøke å legge om til mer danske ord og talemåte. Men, det funker. Så selv om du føler du snakker «tulledansk», tror danskene bare selv at de er enormt gode til å forstå norsk. Idioter. Hehe neida. Men for all del ikke si GØY, for da tror de at du sier GAY, og generelt bare bytt om ord underveis når du lærer noe nytt. Og flytt inn med dansker eller få deg en jobb (eksempelvis bakeri). Det hjelper.

Men for å betrygge dere, ingen av oss har mestret den danske uttalen enda, så ikke stress med det.

Sosialt

Når det kommer til det sosiale så kan det jo først og fremst sies at Aarhus er en FANTASTISK studentby som har så enormt mye å by på, men det blir jo også alltid hva man gjør det til. Det er potensiale til å ha THE TIME OF YOUR LIFE – noe vi anbefaler å utnytte. 

Først og fremst så er vår erfaring at det å komme fra Lillehammer (med en hel del karakterpress osv.) til Aarhus universitet har vært utrolig deilig. Så tips nummer 1 er vel å bruke litt mindre tid på å lese, og litt mer tid på å utforske byen.

Hygge er et ord det bare er å legge til i ordlista, for det brukes mye. Ikke minst, hygges det mye. Vi opplever Danmark som et land der hygge ikke bare er hyggelig, men nødvendig, og noe man skal gjøre. Hygge kan være å unne seg en øl eller et glass vin på en tirsdag, nyte gløgg eller kakao på toppen av Salling, eller spontan-biljard på Sharks.

Utelivet

I tillegg til Sharks med Biljard og Shuffleboard, har Aarhus også Camping der man kan nyte minigolf, mat og bar. Ellers består Aarhus av de villeste utestedene. Og best/verst av alt, er at de aldri stenger. Joda, de gjør vel det. Men i Aarhus er 03:00 å stenge tidlig. Så sene kvelder har det altså blitt noen av! Det var dansegulv og øl all over the place fra første sekund, og det har vært, og er, en fryd. Det er mange bra utesteder, men klarer ikke helt bestemme oss for hva som er favoritten enda – hvis vi i det hele tatt har oppdaget det stedet enda. Dra på HeadQuarters for mye old-school og disco (vi snakker ABBA, Aha og alle de gamle gode klassikerne), Clemens når du savner Brennis (kan også inkludere free drinks og sving med eldre karer), Shen Mao for hiphop og bordtennis, Kuhstall når du bare vil danse til «Pinne for landet» og «5 fine frøkner» på et meget svett dansegulv, eller Bar Smil når du ikke vet hvor du skal dra, men ønsker god stemning og hiphop. For ikke å glemme Hornsleth, et vilt og stort konsept som bare burde oppleves.

Mat

Aarhus er byen for brunch, så for all del ikke kjøp mat å ha i kjøleskapet. SPIS BRUNCH! Det er så mange hyggelige steder rundt om i byen til alle mulige måltider, så vi legger bare ved en liten liste med steder som anbefales (selvfølgelig med terningkast) pluss noen steder vi enda ikke har prøvd, men som ryktes å være digge. Også bør du selvfølgelig dra på Aarhus Street Food og teste ut alle bodene!

Det skal påpekes at disse stedene allerede er de beste, så selv terningkast 3 anbefales altså!

Attraksjoner

Det første man skal gjøre når man ankommer Aarhus C er vel å dra på ARoS? Altså kunstmuseum. Du har garantert sett den regnbue-fargede saken man kan vandre inni, og det er toppen av ARoS – et must!

Utenom det må man også dra til hjorteparken og se den uendelige bro (noe undertegnede faktisk ikke har gjort enda). Ta en tur i Gamlebyen, dra på Tivoli Friheden (helst rundt juletider når det er mørkt ute). Anbefaler også å booke et bord på Art By Me eller Creative Space hvor man maler sin egen keramikk. Det blir (potensielt) veldig fint, og det er også perfekt å gi bort i gaver.

Reise til og fra Aarhus

Bare for å ha gitt den kjedelige informasjonen, så er Aarhus Danmarks nest største by og har omkring 323 893 innbyggere. Det som er mer spennende er at Danmark ikke er så stort, og at det derfor er lett å ferdes rundt. Vi anbefaler alle å utforske landet når man først er her! For eksempel tar det tre timer (+/-) med tog til København, som man kan få til typ 100kr hvis man reiser på litt ugunstige tider. Til Odense tar det ca. halvannen time med det samme toget. Ryktes også om at Aalborg er en megahyggelig by (som vi dessverre ikke har vært i enda), og dit tar det vel litt over en time med tog. Vi vet også at flere har leid sommerhus ved kysten, noe som vi gleder oss til å teste ut når det blir vår og fint vær!

Det faglige

Det faglige kan nok virke overveldende i starten, men dette er noe man fort får kontroll over. Fagene er interessante og underviserne er dyktige, noe som virkelig vekker engasjement!

(Universitetsparken er nydelig)

Fag og studiets oppbygning

Det første semesteret på kandidatstudiet på AU består av fire ulike fag:

Grundfag A innebærer at vi lærer om ulike perspektiver og behandlinger av psykiske lidelser, samt effekten av disse. Dette faget minner ganske mye om abnormal psykologi på Lillehammer, og er en fin introduksjon masteren.

Test- og undersøkelsesmetode omhandler teoretiske og praktiske aspekter ved psykologisk testing og undersøkelse innenfor ulike områder i psykologien. Dette faget består av to undervisningsdager med felles introduksjon, og deretter deles vi inn i ulike hold med fokus på forskjellige områder innen testing.

Forskningsmetode 4 tar for seg forskningsprosessen fra start til slutt, og i løpet av kurset skal vi selv gjennomføre et forskningsprosjekt og presentere dette for klassen.

Intervensjonsmetode består av trening i praktiske ferdigheter i terapeutiske intervensjoner. Dette faget har som formål å gi en første trening i grunnleggende samtaleferdigheter, som er svært relevant i alle former for samtaleterapi og psykologisk rådgivning. Faget går over to uker og består av en grunnmodul som er felles for alle og en overbygningsmodul der man kan velge en fordypningsretning; praktisk terapi, barneklinisk metode, pedagogisk-psykologisk rådgivning, coaching, mindfulnessbasert kognitiv terapi eller compassion-fokusert terapi. Dette faget går over to uker på slutten av første semester, og består av undervisning, samt at vi får prøve oss i rollen som terapeuter i samtaler med medelever. Dette kan virke skummelt i starten, men vår opplevelse er at du, dine medstudenter, og underviserne lager et rom der det er trygt å prøve og feile, og det blir fort mer spennende og lærerikt enn skummelt. Personlig syns vi at dette faget var intenst, men så verdt det, da læringsutbyttet er ekstremt stort.

Videre ser oppbygningen slik ut. Men husk at det er mulig å bytte om på rekkefølgen av disse fagene/semestrene. Eksempelvis har vi byttet rekkefølgen på semester to og tre, og skal dermed ha projektorienteret forløb (praksis) og grundfag B/valgfritt seminar til høsten.

Praksis

I løpet av studiet kreves det også at vi gjennomfører en praksisperiode (som de kaller praktik eller projektorienteret forløb). Dette skal bestå av 50 hele arbeidsdager ved en godkjent arbeidsplass. Her skal du få gjøre ting som å ha klientkontakt, supervisjon med en psykolog, og faglige møter. Dersom man vil gjennomføre denne praksisperioden i Danmark er det bare å melde seg på og komme med ønsker for hvilket område man vil jobbe innen, så blir man tildelt en plass gjennom universitetet. Her kan man velge mellom barn og unge, voksne, nevropsykologi eller arbeids- og organisasjonspsykologi. Prosessen er hakket mer komplisert om man ønsker å ha praksis i Norge. Dette innebærer at du selv må finne eventuelle praksissteder, og sende inn en søknad direkte til dem. Du har altså ansvar for å finne et sted å gjennomføre praksis på egenhånd. Stedene du søker på skal også godkjennes av Aarhus universitet. I tillegg kan man også velge å søke praksisplass innen forskning. Alt dette får man god informasjon om når man har begynt på masteren, så ikke stressJ

Leseplasser

Undervisningen ved Aarhus universitet er virkelig god. I tillegg er det god blanding av forelesninger, undervisning i mindre grupper (hold), praktisk trening, og selvstudie. En vanlig dag på AU kan for eksempel bestå av noen timer forelesning eller undervisning, for så lese pensum på et av universitetets lesesaler og biblioteker, eller en koselig café i byen.

Campuset på AU er stort og det finnes mange leseplasser. I hovedsak oppholder vi oss på det psykologiske bibliotek eller det kongelige bibliotek. Her finnes det mange ulike steder å lese – noe for enhver smak. Meen, det er jo ikke alltid det frister å dra seg opp den lange bakken til skolen, og da kan Aarhus by tilby mange fine steder å oppholde seg. Dokk1 er for eksempel et offentlig bygg nede ved havnen, som har både café, lesesal og bibliotek. VIA, et annet universitet i byen, har også gode lesemuligheter nærmere sentrum, og en kantine som vi får vann i munnen bare av å tenke på. I tillegg finnes det utallige koselige kaféer som man kan lese på, men det kan dere få utforske selv;)

Vi er alle fornøyd med valget om å gjennomføre masteren i Aarhus, og mener virkelig at det gir oss et godt grunnlag før vi skal ut i arbeidslivet – å tilbringe noen år i denne byen anbefales på det varmeste. Derfor har vi alle tre akkurat bestemt oss for å bli i Aarhus, og ta praksis her.

Aarhus er så levende, byen er full av studenter og andre som er sultne på moro, så det skjer virkelig mye gøy hele tiden. Moral of the story: kom deg til Aarhus ASAP.

Det er bare å ta kontakt med oss på facebook eller instagram om dere har noen spørsmål 🙂

Hilsen tre jenter som elsker Aarhus:

Vi vil takke dere så mye for dette fantastiske innlegget!! Til alle studenter: vi håper at dette innlegget er til inspirasjon og veiledning for dere som vurderer en klinisk master i Danmark.

Se også «Elias om klinisk master i Aarhus«, «Helene om klinisk master i Aarhus«, «Erik om klinisk master i Aarhus», «Sjekkliste Aarhus» og «ANSA Aarhus – skrevet av Elias«.

SPU

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s