Utveksling i Italia

Mikkel og Selma som går tredje året psykologi på Høgskolen i Innlandet har skrevet et flott innlegg til oss om hvordan de har hatt det på utveksling i Italia. Vi anbefaler alle som vurderer utveksling å lese dette innlegget. Kanskje det blir et semester i Italia på flere? Tusen takk til dere, Mikkel og Selma, for at dere tok dere tid til å skrive dette innlegget.

«Hei!

Vi er Mikkel og Selma, og høsten 2021 var vi på utveksling i Italia! Grunnen til at vi valgte å dra på utveksling var fordi vi hadde lyst til å oppleve en annen kultur og et annet land på en helt ny måte. Vi hadde et helt fantastisk semester hvor vi fikk reist masse, opplevd mye gøy og blitt kjent med mennesker fra hele verden.

Vi studerte ved Universitet i Bologna, Campus Cesena. Cesena er en liten og koselig by nord i Italia, en time unna Bologna. Det er mange utvekslingsstudenter i byen, noe som gjør det sosiale miljøet veldig bra for studenter! I vår klasse var det mange internasjonale studenter som var åpne for nye bekjentskap, så det var ikke noe problem å bli kjent med folk. De italienske studentene var også veldig åpne, og veldig ivrige på å vise oss tradisjoner, kulturen, restauranter og hva enn vi måtte ha lyst til å oppleve. Cesena er veldig lite, så man kommer seg fint rundt i byen med sykkel! Fordelen med at det er et lite sted er at man fortere blir kjent med menneskene, og man kommer bedre inn i lokalmiljøet. Man får virkelig oppleve livet i Italia! I tillegg er det veldig lett å reise rundt i Italia fra Cesena med tog. For eksempel er det kun 3 timer med tog til Venezia, og 2.5 time til Milano. Det er helt perfekt for utvekslingsstudenter som ønsker å oppleve landet.

Faglig måtte vi tilpasse oss litt ut ifra Høgskolen. Vi endte opp med å ta to emner i Italia på masternivå, og ett emne digitalt hjemme i Norge. I Italia hadde vi emnene «Work Psychology» og «Organizational Psychology», og disse tok vi på masternivå da det passet best med lærerplanen hjemme i Norge og undervisningen foregikk på engelsk. Forelesningene var 3 timer langer, 2- 3 ganger i uka, og veldig interaktive. Det var mange diskusjoner høyt i klassen, og flere ganger jobbet vi med en gruppeoppgave i timene. Professorene var forståelsesfulle ovenfor utvekslingsstudenter som kanskje ikke var vandt til denne typen undervisning, og de var veldig fleksible og hjalp oss mer enn gjerne dersom vi lurte på noe. Semesteret i Italia varer fra september til februar, så man må muligens tilpasse det litt med oppmøte her hjemme i Norge. Her fikk vi god hjelp fra forelesere, og det ordnet seg fint.

Når det kommer til bolig opplevde vi noen utfordringer. På grunn av pandemien fikk vi klarsignal for å reise på utveksling kun en måned før semesterstart i Italia. Dermed fikk vi veldig lite tid til å ordne alt. Vi brukte Facebook grupper, WhatsApp, ulike italienske nettsider og tidligere studenter for å skaffe oss informasjon og bolig. Begge to fant et sted til slutt, og det løste seg veldig fint! Vi bodde begge i kollektiv, og det var veldig fine og nye leiligheter. Selma bodde med både utvekslingsstudenter og italienske studenter litt utenfor sentrum. Mikkel delte leilighet i sentrum med kun utvekslingsstudenter. Vårt beste tips er å starte tidlig, da er det større sjanse for å finne noe som passer akkurat deg til en rimelig pris!
Engelsk språk er ikke Italienerne sin sterkeste side, men det gikk fint likevel! Foreleserne våre, klassen og de andre utvekslingsstudentene kunne engelsk så det var absolutt ikke krise å ikke kunne italiensk. Det var muligheter for å melde seg på språkkurs hvis man ønsket, og det vil absolutt være lurt å kunne litt – selv om man kan komme langt med peking, og Google Translate 😉

Vi anbefaler å utforske kulturen så mye som mulig. På utveksling går man på skole med folk fra overalt i verden, og får en unik mulighet til å knytte vennskap med folk fra alle mulige steder, samtidig som det tilbyr en fantastisk mulighet til å oppleve og lære om andre kulturer, samt å lære seg korte fraser fra forskjellige språk. Vi anbefaler å kaste seg litt ut i det sosiale. Mange var i samme situasjon som oss og synes det var kjempespennende å høre om hvor kaldt det kan bli i Norge. Folk smiler til deg på gata og er trivelige, spesielt hvis man prøver seg på italiensk. Allikevel var det litt uvant at biler ikke stoppa når du skulle gå over gata og de tuter for alt og ingenting.
Italia er godt kjent for både pizza og pasta og vi trengte ikke lete lenge dersom vi lette etter en restaurant som serverte en av delene. Det tok allikevel litt tid å vende seg til middagstider, og at de fleste restauranter ikke åpnet før 19.00. Vi dro ofte på Aperitivo som er en form for appetizer hvor man får gratis mat dersom man bestiller en drink. På flere steder fikk vi nok mat til å ikke trenge middag. Italia er også veldig kjent for å ha god is, noe vi kan bekrefte.

Italia er et idrettsland, hvor fotballkamper vises overalt. Dersom det er Serie A-kamp eller noe fra Champions League vises det alltid både i restauranter og i barer, og folk samles for å se på med en øl ved siden av. Er man ekstra interessert kan man også reise rundt i Italia og få med seg lag som Inter, Napoli, Juventus osv. Mikkel dro blant annet til San Siro (Milan) for å se Nations League-finale mellom Frankrike og Spania.

Sosialt sett skjer det noe hele tiden i Italia. Enten det er arrangementer med DJ, fester, middager, konkurranser eller lignende. Det er alltid noe nytt å oppleve og folk å møte. En unik sjanse for å bli kjent med folk og kulturer som ikke kan erstattes, og som absolutt anbefales dersom man får muligheten.

Tidligere studenter som har vært på utveksling i Italia har ikke hatt noen problemer med å søke seg inn i Danmark, og basert på informasjonen vi har fått fra skolen skal det heller ikke være noe problem. Siden semesteret i Italia slutter tett på søknadsfristen til Danmark vil man være nødt til å ettersende karakterer – men det er heller ikke noe problem.

Vi har ikke angret på at vi reiste på utveksling, og vi vil sterkt anbefale alle andre til å gripe sjansen! Ved å være på utveksling blir man tvunget ut at komfortsonen, og man blir mer selvstendig og tryggere på seg selv. Alt man får oppleve og alle man blir kjent med vil være et minne for livet! Bare å ta kontakt med oss hvis dere lurer på noe mer 😊»

SPU

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s