Elias om klinisk master i Aarhus

Ny uke, nytt innlegg om master. Elias har en bachelor i psykologi fra Høgskolen i Innlandet (2017-2020), og studerer fortiden en master i psykologi ved Aarhus Universitet (2020-2022). Som tidligere Lillehammer-student tenkte vi Elias var en god kandidat til å skrive om Aarhus som studentby.

«Hei hei alle flotte psykologistudenter!

Mitt navn er Elias Kjelsrud Aass, jeg er 23 år, kommer fra Gjøvik og har studert en bachelor i psykologi ved Høgskolen i Innlandet – Lillehammer. For tiden bor, og studerer jeg i Aarhus (Danmark), tar en klinisk mastergrad (kandidat) i psykologi ved Aarhus Universitet (AU).

Mitt Første Møte med Aarhus Universitet

Mitt første møte med Aarhus universitet var positivt preget. Man må forberede seg litt på forhånd på at man hopper inn på et studium som allerede er tre år på vei, og således kan flyten av informasjon til tider være litt utfordrende for de som ankommer landet og studiet helt ferske. Likevel får man tilgang til alle nettressurser, skole e-post, nettsider osv – på forhånd og kan derfor få oppdatert seg greit før man starter slik at man er klar til skolestart.

Det aller første møtet med Aarhus Universitet var første skoledag og første forelesning. Her ble det gjort en svært kort introduksjon til det nye semesteret og vi ble ønsket velkommen som kandidatstudenter, før det raskt gled over i en normal forelesning om introduksjon til psykoterapi. Man kaster med andre ord ikke bort mye tid her ved AU!

Møllestien – én av Aarhus’ eldste gater

Det Faglige på AU

Det faglige på kandidatstudiet er etter min mening svært bra. Nå første semester har vi fire ulike fag:

Klinisk Grunnfag A: minner noe om Abnormal-psykologi faget man har på Lillehammer, men med mindre fokus på teoretisk kunnskap rundt ulike lidelser og større fokus på ulike typer behandlinger til ulike typer lidelser, gjennomføring av disse og effekten av dem.

Intervensjonsmetode: har vi per nå ikke begynt med, men vil etter sigende omhandle mer praktisk ferdighetstrening i terapeutiske intervensjoner. Faget er bygget opp rundt to deler: èn grunnmodul hvor alle studenter lærer grunnleggende ferdigheter, og èn «spesialiseringsretning» hvor man selv velger en fordypningsretning. Jeg har valgt «praktisk terapi», de øvrige andre man kan velge er henholdsvis barneklinisk metode, pedagogisk-psykologisk rådgivning, coaching, mindfulness basert kognitiv terapi og compassion-fokusert terapi.

Test- og undersøkelsesmetode: omhandler teoretiske og praktiske aspekter ved psykologisk testing og undersøkelse innenfor ulike områder i psykologien.

Forskningsmetode 4: forskningsmetodisk fag som tar for seg prosessen ved å gjennomføre forskning fra A til Å. Dette handler mer om gjennomføring av forskningsprosjekter, og mindre om rene statistiske analyser slik man lærer på Lillehammer – for de av dere som ble svette i nakken av tanken på enda et metodefag 😉

Helhetlig vil jeg si det faglige er svært bra! Stort sett engasjerende forelesere som kan faget sitt meget bra og godt utvalgt pensum. Jobber man hardt gjennom de tre årene man har på Lillehammer vil man stille svært godt faglig her i Danmark. All ære til oppbygningen av studiet på Lillehammer som gir deg grunn-ressursene man trenger, og tilrettelegger for at man absolutt ikke opplever å være underlegen sammenlignet med de danske studentene. Her stiller dere godt forberedt!

Oversiktsbilde over sentrum i Aarhus

Min Studiehverdag

Helhetlig kan det sies at det er noget mer fast opplegg her sammenlignet med Lillehammer. Vi har tre faste forelesninger i klinisk grunnfag per uke (mandag, onsdag og fredag). I tillegg har vi i snitt ett seminar per uke, dette foregår som regel på tirsdager, torsdager eller lørdager og varer ca to – fem timer. Det er også ordinært medfølgende oppgaver til de faste seminarene, som innebærer at man har som regel litt gruppearbeid og èn innlevering hver uke – men ingen grunn til å bli skremt, nivået som kreves er svært overkommelig og ingen av innleveringene er karaktersatt.

Utover dette går tiden stort sett med på egenlesing av pensum i den mengden og tempo man selv ønsker. Det kliniske grunnfaget er emnet med størst pensum og for øvrig eneste eksamen som er karaktersatt på ordinær skala ;), og er nok således det emnet de fleste leser mest på.

Jeg personlig (og en gjeng nordmenn fra Lillehammer og Trondheim), leser for det meste på Det Kongelige Danske Bibliotek som er lokalisert nord på campus. Her har man tre lesesaler, områder tilpasset gruppearbeid, kantine og mye mer! Utover dette finnes det gode leseområder på det psykologiske bibliotek (også lokalisert på campus), Dokk1 (et offentlig bygg lokalisert sentralt nede ved havna) eller èn av de utallige koselige caféene og spisestedene rundt om i byen.

Anbefalinger av Opplevelser i Byen

Aarhus blir populært kalt «verdens minste storby» og det med god grunn! Her har man et enormt tilbud av opplevelser innenfor svært korte avstander. Opplevelsen for kullet som startet høsten 2020 vil nok unektelig være preget av korona-situasjonen, men Aarhus fremstår fremdeles som en levende og spennende by, med muligheter for opplevelser og aktiviteter hver eneste dag i uken.

Én av byens bargater som ligger langs elva som renner gjennom byen

Av sightseeingopplevelser anbefales særlig Marselisborg området som bla. huser fine strender, «den uendelige bro» og hjorteparken. I tillegg anbefales det internasjonalt kjente kunstmuseet AROS, flotte grøntarealer i den botaniske hage, gamlebyen i Aarhus og Tivoli Friheden. I tillegg er det en rekke flotte byområder med alt fra koselige brosteinsgater til toppmoderne funkisbebyggelse – anbefaler især Fredriksbjerg, Latinerkvarteret og Aarhus Ø. Det er også en rekke shoppingmuligheter med tre store kjøpesentre lokalisert midt i sentrum, samt utallige handlegater.

Aarhus Ø – en helt ny bydel som er i rask utvikling

Av utelivsopplevelser er det selvfølgelig vanskelig å slå Brennis en fuktig lørdagskveld.. likevel anbefales eksempelvis «Bodegaen» eller «Oops» som fine steder å dra ut. «Frankie`s», et all-you-can-eat-and-drink-konsept er også noe som anbefales på det sterkeste. Aarhus er en by som aldri sover, og dersom leveren er velvillig er det muligheter for uteliv tilnærmet uansett hvilken dag det måtte være.

Alt i alt vil jeg anbefale Aarhus på det sterkeste. En koselig og fin by som er lett å gjøre seg kjent med, et hav av muligheter for spennende og gøyale opplevelser og et internasjonalt anerkjent universitet som sikrer deg en god utdannelse! Dersom man skulle lure på noe utover det som står i dette innlegget må dere ikke være redde for å kontakte meg på mail (elias.aass@hotmail.no) eller på facebook.

Lykke til videre og nyt tiden dere har sammen på Lillehammer!»

Tusen hjertelig takk, Elias, for et utfyllende og interessant innlegg! Vi setter så stor pris på at du deler. Om du leser dette og går en psykologi-relatert master vil vi veldig gjerne høre fra deg! Da er det bare å ta kontakt med oss på mail: promotering.spu@gmail.com.

For rundt et år siden skrev også Helene om sitt møte med klinisk master i Aarhus, og det kan du lese mer om HER. Videre skrev Erik om den samme opplevelsen året før, og HER kan du lese hans innlegg. Samme år, 2018, ble det også postet en sjekkliste for studenter som ønsker å gå samme vei – studere klinisk master i Aarhus.

Med det ønsker vi dere en god mandag, og selvfølgelig en flott uke videre! Hvis du har tips til noen som kan eller vil skrive et innlegg for oss, rop ut.

NB! Husk å følge oss på Facebook og Instagram – der postes all informasjon som du trenger å få med deg.

❤ PR-jentene

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s